Ministr spravedlnosti Robert Pelikán Foto: MSP

Spravedlnost má na výdaje získat téměř o dvě miliardy korun více než letos

První návrh státního rozpočtu pro příští rok počítá s tím, že ministerstvo spravedlnosti dostane na výdaje o 1,816 miliardy korun více než letos. Součástí rozpočtu jsou například výdaje na výstavbu justičního areálu v Ústí nad Labem. Oproti původnímu výhledu má úřad získat o 200 milionů více na investice do vězeňských zdravotnických zařízení, na výměnu eskortních autobusů či na opravy věznic.

Ministerstvo má mít příští rok na výdaje 29,882 miliardy korun. V částce jsou započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů, jako jsou například tzv. norské fondy. Bez těchto zdrojů má mít úřad na výdaje 29,746 miliardy. „Některé požadavky resortu zohledněny nebyly a očekáváme, že se o nich ještě bude diskutovat na dalších jednáních,“ sdělila mluvčí úřadu Tereza Schejbalová.

Peníze navíc ministerstvo využije zejména na platy a související výdaje. „Ve mzdové oblasti se jedná zejména o zvýšení prostředků na přesčasovou práci příslušníků Vězeňské služby ČR a k zajištění příplatku za práci ve svátek. Dále prostředky na platy zaměstnanců, státních úředníků a příslušníků jsou plošně zvýšeny o šest procent,“ uvedla mluvčí.

Na dlouhodobě slibovaný areál Krajského soudu v Ústí nad Labem by mělo jít příští rok 400 milionů korun, v roce 2020 se počítá s částkou 630 milionů a o rok později s 464 miliony.

Ve výhledu jsou rovněž výdaje na „energetické investice“ ve výši 400 milionů v roce 2019 a 242 milionů v roce 2020. Podle ministerstva jde o investice Vězeňské služby, jejichž cílem jsou energetické úspory uložené evropskou směrnicí.

Z materiálu vyplývá také to, že ministerstvo a jeho organizační složky by měly v příštím roce přijít o 306 tabulkových míst. Ušetřit se tím má 569 milionů korun.

Zatímco jiná ministerstva se v posledních letech musela každoročně bránit škrtům, spravedlnost dostala pokaždé přidáno. Ministr Robert Pelikán (ANO) k tomu loni řekl, že v mezinárodním srovnání rozpočet ministerstva nijak nevybočuje. „Naše justice má podobný podíl HDP jako jiné země a i z hlediska absolutních částek jsme někde uprostřed zemí Evropské unie,“ uvedl.

Tentokrát by měla více peněz na výdaje dostat většina ministerstev a úřadů, největší růst je u ministerstva práce. Prioritami rozpočtu v příštím roce je zvýšení důchodů, platů učitelů nebo růst investic.

Ministerstvo financí počítá v návrhu státního rozpočtu se schodkem 50 miliard korun nejen příští rok, ale i v dalších letech až do roku 2021. Vláda musí návrh schválit a odeslat do Sněmovny do konce září. O rozpočtu zpravidla začíná jednat v červnu, v létě pak ministři vyjednávají s ministrem financí o rozpočtech svých resortů.

Výdaje v kapitole ministerstva spravedlnosti:

(včetně prostředků z rozpočtu EU a finančních mechanismů)

Skutečnost 2015 Skutečnost 2016 Skutečnost 2017 2018 2019 Rozdíl 2019 – 2018
24,435 mld 24,492 mld 26,185 mld 28,065 mld 29,882 mld 1,816 mld

Zdroj: Příprava státního rozpočtu České republiky na rok 2019

(čtk)