Zemřel někdejší generální prokurátor Jiří Šetina

Ve věku 86 let minulý týden zemřel advokát a bývalý generální prokurátor České republiky Jiří Šetina. Potvrdila to Milada Drahošová, starostka obce Perálec na Chrudimsku, kde Šetina v posledních letech žil.

Jiří Šetina se narodil 8. května 1932 v Praze. Absolvoval právnickou fakultu Univerzity Karlovy, poté působil jako prokurátor v několika severočeských městech, naposledy v Ústí nad Labem. V roce 1967 se z politických důvodů funkce prokurátora vzdal a začal pracovat v městské organizaci Svazu československých výtvarných umělců v Praze.

Během normalizace působil v dělnických profesích. Po listopadu 1989 inicioval vznik Útvaru pro dokumentaci a vyšetřování činnosti Státní bezpečnosti, později se stal jeho ředitelem. V září 1992 byl jmenován generálním prokurátorem, o rok později z této vlivné funkce odstoupil. Poté vykonával samostatnou praxi advokáta se zaměřením na trestní, občanské a správní právo.

Několik let byl Šetina stíhán kvůli aféře s odposlechem telefonů na ministerstvu obchodu a průmyslu, jemuž šéfoval Vladimír Dlouhý (ODA). BIS tehdy údajně požádala o povolení odposlouchávat služební telefon jednoho z pracovníků ministerstva, jehož podezřívala z trestné činnosti. Šetina jako tehdejší generální prokurátor odposlech povolil pod podmínkou, že ministr se o odposlechu dozví. Později byl Šetina za to, že o odposlechu ministra informoval, stíhán za vyzrazení státního tajemství. Až po několika letech jej soud definitivně zbavil viny.

(čtk)