Sitauce v polské justici působí i nadále střet s Evropskou unií. Foto: archiv

Europoslanci kritizovali polského premiéra kvůli nejvyššímu soudu

Předseda polské vlády Mateusz Morawiecki dnes čelil očekávané kritice evropských poslanců v souvislosti se zahájenými čistkami v polském nejvyšším soudu. Morawiecki na plenárním zasedání Evropského parlamentu obhajoval ve svém projevu právo své země budovat justiční systém „na základě vlastních tradic“. Většina poslanců ale jeho argumentaci odmítla.

Vůdce liberální skupiny ALDE a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt obvinil polskou vládu, že chce dostat nejvyšší soud pod politickou kontrolu. Také připomněl, že už Benátská komise, poradní skupina expertů pro otázky ústavního práva Rady Evropy, uvedla, že polská vláda systematicky likviduje ve své zemi ústavní systém zajišťující vzájemnou kontrolu a rovnováhu mezi mocenskými institucemi. Verhofstadt dodal, že změny s tradicí nijak nesouvisejí.

Vůdce středopravé skupiny EEP a německý křesťanský demokrat Manfred Weber mluvil o celkovém politickém směřování Polska. Řekl, že nikdo přesně neví, jaká je situace kolem nejvyššího soudu, u kterého vstoupil platnost kontroverzní zákon umožňující prezidentovi jeho členy odvolávat a posílat do důchodu. Změny ale odsoudil s tím, že soudci mohou být trestáni za své politické názory. Také zkritizoval situaci v polské státní televizi, která se podle něj stala nástrojem propagandy.

Německý sociálně demokratický europoslanec Udo Bullman řekl, že polský premiér nemá co pronášet projevy o tom, jak zlepšit evropskou demokracii, když předtím stihl zničit demokratickou kulturu ve vlastní zemi.

Místopředseda Evropské komise a komisař pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis vyjádřil naději, že změny v Polsku nepovedou k výměně 40 procent členů nejvyššího soudu. Dodal, že ohrožení vlády práva v Polsku se stává celoevropskou otázkou, která ovlivňuje celou unii.

Morawicki v odpovědi na vystoupení europoslanců řekl, že změny v justici jsou nezbytné pro porážku „postkomunismu“. Řekl, že někteří členové polského nejvyššího soudu působili v polské justici už za komunistické vlády, kdy mnozí jeho přátelé byli ve vězení. Morawiecki řekl, že polská justice je nyní nezávislejší, než byla v minulosti.

(čtk)