Uherskohradištský soud Foto: Tiskový odbor m

Soudci a soudkyně na okresních soudech stárnou, na mateřskou jich odchází méně

Jaká je současná personální situace na okresních soudech? Stále méně soudkyň odchází na mateřskou respektive rodičovskou dovolenou. Od roku 2009 se číslo zmenšilo o polovinu. Vyplývá to ze statistik Ministerstva spravedlnosti. Jednou z příčin je i to, že soudci v průměru stárnou a snižuje se celkový počet soudců a soudkyň ve věku 30 až 40 let.

Především soudci z této věkové kategorie stárnou a přesouvají se do věkové kategorie
41 až 50 let. V roce 2007 byl podíl soudců ve věku 30 až 40 let na okresních soudech 49 %, v roce 2017 byl tento podíl již pouze 28 %. Naopak podíl soudců ve věku 41 až 50 let dosáhl v roce 2007 25 % a přibližně 40 % v roce 2017.

Příčiny můžeme hledat v tom, že až do roku 2006 se celkový počet soudců rychle zvyšoval a tak bylo celkové číslo mladších soudců nižší. Určitou roli hraje i to, že od roku 2003 musí být nově jmenovanému soudci přes 30 let. Podmínky pro jmenování soudcem jsou také přísnější a náročnější – i proto bývají soudci a soudkyně častěji jmenováni ve vyšším věku. Zajímavé je, že jednoznačně nejmladší soudci jsou v Severočeském kraji. Naopak
v průměru nejstarší jsou soudci v Západočeském kraji, kde je téměř pětina soudců ve věku mezi 61 a 70 lety. 

Celkový nápad na okresních soudech klesá a tak ministerstvo spravedlnosti uvažuje o tom, že do budoucna by se mohl snížit celkový počet soudců. Stabilně je soudců lehce přes 3000. Resort však ve Výroční zprávě o českém soudnictví za rok 2017 přiznává, že náročnost agendy naopak roste a díky tomu nemusí být snižování počtu soudců na pořadu dne.

Soudům může také přitížit plánovaná legislativa. Například oddlužovací novela insolvenčního zákona, má podle dřívějších odhadů zástupců justice soudy zatížit poměrně významně.

Největšími okresními soudy jsou MS Brno (81 soudců), OS Ostrava (77 soudců) a OS pro
Prahu 4 (51). Naopak nejmenší jsou okresní soudy v Prachaticích (6 soudců), Pelhřimově,
Jeseníku a Rokycanech (po 7 soudcích). Stabilní je i počet soudkyň okresních soudů, a to 65 až 67 procent.

Co se týče soudního personálu, v roce 2016 pracovalo u okresních soudů celkem 4 278 zaměstnanců ve výkonu. V roce 2017 tedy došlo k nárůstu asi o 5 %. K největšímu růstu došlo v Praze a v Severočeském kraji. Nejvíce narostl počet asistentů. Tato změna souvisí s mimořádným personálním opatřením provedeným v roce 2016.

(epa)