Viktoriagruppe uložila českou naftu v Německu Foto: Jan Rychlý

Bývalý zpravodajec Páleník čelí obžalobě za působení v SSHR, kauza souvisí i s Viktoriagruppe

Pražské vrchní státní zastupitelství obžalovalo dva lidi v souvislosti s činností Správy státních hmotných rezerv (SSHR), a to kvůli uzavření smluvního dodatku na pronájem nádrže v Nelahozevsi. Na dotaz to dnes uvedl dozorující státní zástupce Tomáš Minx. Podle dřívějších informací je jedním ze stíhaných bývalý šéf SSHR Ondřej Páleník, který byl loni nepravomocně odsouzen v kauze zneužití Vojenského zpravodajství.

„Ve vámi zmiňované trestní věci jsem podal obžalobu na dvě osoby pro podezření ze spáchání trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku,“ sdělil Minx. Už dříve uvedl, že dvojice údajně nehospodárně nakládala s majetkem České republiky.

Státní zástupce nyní doplnil, že obvinění svým počínáním podle kriminalistů způsobili škodu nejméně ve výši 49 milionů korun. Kauzou se bude zabývat pražský městský soud. Obžalovaným hrozí pět až 12 let vězení.

Páleník vedl SSHR od listopadu 2012 do února 2014. Současný předseda instituce Petr Švagr řekl před časem ČTK, že kauza souvisí se společností Viktoriagruppe, která se zavázala hradit státnímu provozovateli ropovodů, firmě Mero ČR, náklady na pronájem nádrže. V roce 2013 byl ale podepsán dodatek ke smlouvě, který firmu této povinnosti zbavil. Od té doby platila pronájem prázdné nádrže SSHR. Měsíčně takto vynaložila čtyři miliony korun. Páleník svou vinu popírá.

Druhým obviněným je rovněž bývalý vysoce postavený manažer SSHR, podle médií Páleníkův předchůdce ve funkci a jeho pozdější zástupce Tomáš Perutka.

Před nástupem do čela SSHR řídil Páleník Vojenské zpravodajství. Za to, že údajně vyhověl tehdejší šéfce premiérova kabinetu Janě Nagyové (dnes Nečasové) ohledně nelegálního sledování premiérovy manželky zpravodajci, ho loni soud nepravomocně potrestal podmínkou v délce 1,5 roku a pětiletým zákazem činnosti ve zpravodajských službách a bezpečnostních sborech. Podle verdiktu, proti němuž se na místě odvolal, se Páleník dopustil zneužití pravomoci.

(čtk)