Ivo Pospíšil při oslavách výročí konce druhé světové války Foto: ÚS

Ivo Pospíšil uspěl před soudci na plénu, má posílit NSS

Generální sekretář Ústavního soudu Ivo Pospíšil dnes uspěl při slyšení na plénu Nejvyššího správního soudu (NSS). Jeho nominaci poté posvětila i Soudcovská rada. České justici to potvrdila mluvčí NSS Sylva Dostálová. Pospíšil nyní musí čekat na své jmenování prezidentem Milošem Zemanem.

Pospíšil dnes na plénu NSS vystoupil se svými názory, motivací a vyložili vlastní pohled na fungování soudu a svou možnou roli v něm. „Ivo Pospíšil přesvědčil plénum, Soudcovská rada dala jednohlasné doporučení,“ uvedla Dostálová. Předseda NSS Josef Baxa teď navrhne jeho jmenování ministrovi spravedlnosti Janu Kněžínkovi.

Pospíšil vystudoval v Brně právo a politologii. Po studiích nastoupil do nově vznikající Kanceláře veřejného ochránce práv, později dělal asistenta ústavní soudkyni Elišce Wagnerové a od roku 2009 vedl analytický odbor Ústavního soudu.

Od roku 2013 je generálním sekretářem Ústavního soudu, kromě toho je členem Legislativní rady vlády, vyučuje ústavní, evropské a mezinárodní právo. Je autorem či spoluautorem více než 70 odborných textů.

(epa)