Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Reprofoto: ČT

Pavel Zeman nesouhlasí se zastavením stíhání plzeňských úřednic

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nesouhlasí se zastavením stíhání tří plzeňských úřednic, které stanuly před soudem kvůli údajnému zneužití pravomoci. Podal dovolání k Nejvyššímu soudu, týká se všech tří žen, tedy Zdeňky Anýžové, Evy Hubené a Renáty Hádkové. Podle žalobců se dopustily trestného činu v souvislosti se zakázkou na koupací jezírko v areálu Škodaland.

Krajský soud v Plzni původně dospěl k závěru, že skutek není trestným činem. Podle odvolacího vrchního soudu se sice trestného činu dopustily, avšak jen z nedbalosti, a tak je vše promlčené. Proto vrchní soud v květnu stíhání zastavil, Zeman s tím ale nesouhlasí.

Úřednice se podle nejvyššího státního zástupce snažily hlavně vyhovět svým nadřízeným, a to i za cenu porušení pravidel.

„Všechny tři obviněné v daném případě jednaly způsobem, který je jim kladen za vinu primárně z důvodu své snahy vyhovět přáním nebo požadavkům, které na ně byly v rámci jejich pracovního zařazení kladeny ze strany jejich nadřízených,“ stojí v dovolání.

Ženy pracovaly na Úřadu městského obvodu Plzeň 3 na pozicích vedoucí oddělení investic, vedoucí odboru výstavby a referentka odboru výstavby. Podle obžaloby pochybily při přípravě zakázky za téměř 17,5 milionu korun, při uzavření smlouvy i vyplácení faktur stavební firmě Aqua Varia. Obvod ale nepožadoval žádnou náhradu škody.

(čtk)