Pirátský poslanec chce prodloužit dobu ke zkoumání mimořádného vydržení majetku

Pirátský poslanec Lukáš Černohorský chce zabránit mimořádnému vydržení státního majetku, který byl podle něj v minulosti pochybným způsobem privatizován a převáděn a příslušné orgány, například soudy, dosud neobjasnily podstatné právní aspekty těchto majetkových převodů. V občanském zákoníku tak navrhuje prodloužení minimální doby nutné k tzv. mimořádnému vydržení z pěti na deset let.

Vydržení představuje způsob nabytí vlastnického práva, ke kterému dochází držením věci po zákonem stanovenou dobu. V případě mimořádného vydržení, ke kterému dochází, uplyne-li dvojnásobně dlouhá doba, než jaké by bylo zapotřebí k vydržení, vydrží držitel vlastnické právo, i když neprokáže právní důvod, na kterém se jeho držba zakládá. Nesmí mu být však prokázán nepoctivý úmysl (§ 1095 NOZ). O mimořádné vydržení se jedná, uplynula-li dvojnásobná lhůta pro vydržení, což je u nemovitých věcí 20 let.

Jako příklad uvádí důvodová zpráva k novému občanskému zákoníku životní situace, kdy někdo drží movitou věc, ale není schopen dokázat svůj vlastnický titul proti tomu, kdo jeho vlastnictví popírá, kdy byl převeden pozemek o chybně stanovené výměře, než je výměra skutečná, nebo pozemek chybně označený parcelním číslem, takže nabyvatel v dobré víře drží něco jiného, než pro co mu svědčí vlastnický titul.

V případě, že by zákon nebyl přijat do konce kalendářního roku 2018, mohlo by podle poslance Černohorského dojít k legalizaci majetku, který byl privatizován v rozporu s právními předpisy. „Proto se navrhuje, aby Poslanecká sněmovna v souladu s § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů, vyslovila s návrhem zákona souhlas již v prvém čtení,“ uvádí Černohorský v návrhu. Mimořádné vydržení dle občanského zákoníku Do doby stanovené v § 1095 se započte i doba, po kterou měl držitel, popřípadě jeho právní předchůdce, věc nepřetržitě v držbě přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona; tato doba však neskončí dříve než uplynutím dvou let ode…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

(epa)