Výbor schválil novelu řešící úhrady zdravotních prostředků, k tomu podpořil vozíčkáře a bionické protézy

Sněmovní zdravotnický výbor dal včera zelenou novele upravující úhrady zdravotnických prostředků. Spolu s ní přijal také několik pozměňovacích návrhů, které pacientům přiznávají budget na opravy invalidních vozíků v jejich vlastnictví či rozšiřují nároky v oblasti bionických protéz. Ve všech případech vyslovilo svůj souhlas i ministerstvo zdravotnictví a poslanci tak respektovali přání všech stakeholderů, kteří se účastnili přípravy novely, aby se do kompromisního návrhu zásadněji nezasahovalo.

 

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která ošetřuje stanovování úhrad zdravotnických prostředků, se hned po nástupu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha do funkce stala prioritou – bez ní by totiž vzhledem k loňskému rozhodnutí Ústavního soudu došlo k tomu, že by pacienti museli začít u řady prostředků doplácet 25 procent ceny. Ministerstvu se ve spolupráci s odborníky, pacienty i plátci povedlo připravit kompromisní řešení, za jehož schválení bez zásadnějších úprav nyní plédují všechny zapojené strany. A přinejmenším co se týče zdravotnického výboru, zdá se, že poslanci volání vyslyšeli. Včera návrh jednohlasně prošel a spolu s ním byly doporučeny dílčí pozměňovací návrhy, kterým dalo požehnání ministerstvo zdravotnictví.

„Za sebe a za ministerstvo jsem připraven podpořit zejména návrhy vedoucí k zajištění lepšího fungování navrhovaného systému, ať už návrhy, kterými se Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv, který bude správcem systému, prodlužuje lhůta na přípravu aplikace návrhu v praxi, nebo návrhy, kterými se upravují některé nepřesnosti v textu navrhovaného zákona,“ říká ministr Vojtěch.

Hlavním tématem diskuse ohledně pozměňovacích návrhů se přitom včera staly invalidní vozíky. Jde zároveň o téma, které už dopředu avizovala Národní rada osob se zdravotním postižením (více zde).  „Podporujeme tři pozměňovací návrhy. První se netýká přímo zdravotnických prostředků, ale stanovení limitů doplatků na léky, a to pro skupinu lidí, kteří pobírají invalidní důchody III. stupně nebo jsou invalidní ve II. a III. stupni a důchod jim není vyplácen. Tito lidé jsou znevýhodněni například proti seniorům, přestože jejich důchody jsou nižší než průměrný seniorský důchod, ale oni si musí doplácet plnou výši za léky. To považujeme dlouhodobě za neúnosné a navrhujeme proto změnu. Další dvě oblasti jsou složitější. První se týká zdravotnických prostředků, kde je vysoký doplatek pojištěnce a zvažuje se, že má být prostředek v jeho majetku. Problém je, že navržený zákon stanovuje, že pokud zdravotnický prostředek není v majetku pojišťovny, ta neposkytuje úhradu oprav, které je během užitné doby potřeba udělat. Třetí pozměňovací návrh, na který chceme upozornit, je souběh elektrických a mechanických vozíků, kde je bohužel stanovena velmi nízká cena, která způsobuje, že když bude chtít klient souběh, musí si mechanický vozík minimálně z poloviny koupit sám,“ shrnul na včerejším výboru předseda NRZP Václav Krása.

O hrazení oprav se zasazuje také Ladislav Loebe z České asociace paraplegiků. „Kdyby si je majitelé vozíků museli hradit sami, bylo by to trochu v nerovnováze s lidmi, kteří přišli o končetinu a mají protézy – těm jsou opravy protéz hrazeny, mají tam spoluúčast 10 procent. Proto bychom navrhovali buď nějaký budget, který by na užitnou dobu pěti let sloužil k drobným opravám, nebo aby se zdravotní pojišťovny alespoň nějakou částí podílely na tom, aby prostředky byly provozuschopné,“ navrhuje Loebe.

Budget na úhradu oprav bude jen u vozíků Opravami zdravotnických prostředků ve vlastnictví pojištěnce se přitom zabývají hned dva návrhy – Jiřího Běhounka (ČSSD) a Víta Kaňkovského (KDU-ČSL). Ministerstvo podpořilo „budgetový“ návrh Jiřího Běhounka, který byl podle Adama Vojtěcha vypracován dle požadavků Národní rady osob se zdravotním postižením, ta však nakonec lobbuje za návrh Víta Kaňkovského. „My jdeme trochu jinou cestou než pan poslanec Běhounek. Myslíme si, že pevně stanovený limit na opravy zdravotnických prostředků, jejichž cena je rozdílná, není úplně šťastná cesta a že je to diskriminační vůči zdravotně postiženým, kteří sami věnují nemalou částku na prostředky v jejich vlastnictví.…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit