Zdravotní výbor kývl na zrušení terapeutů čínské medicíny, schválil i pozměňovák bránící konci záchytek

Poslanci zdravotnického výboru včera odsouhlasili novelu zákona 96/2004 o nelékařských zdravotnických povoláních senátorky Aleny Dernerové, která má z úpravy vypustit terapeuty tradiční čínské medicíny. Vedle toho výbor schválil i tři pozměňovací návrhy, které se týkají aprobačních zkoušek, praxe záchranářů či vzdělávání sester, jež chtějí působit jako zdravotně-sociální pracovníci. Zelenou dostal i návrh, který upravuje dostupnost specializovaného lékaře na záchytných stanicích. Současná úprava by totiž vedla k nutnosti většinu záchytek zavřít a nechat tak opilce na starosti nemocnicím.

 

„Byl předložen senátní návrh, který řeší to, že se v minulém volebním období do zákona 96/2004 dostal pozměňovacím návrhem obor terapeut tradiční čínské medicíny a specialista tradiční čínské medicíny. Senátní návrh navrhuje, aby se to ze zákona vyjmulo,“ uvádí zpravodajka tisku Jana Pastuchová.

K tomuto návrhu přitom byly ve druhém čtení načteny tři pozměňovací návrhy z pera Jany Pastuchové, Davida Kasala a Jiřího Maška (všichni za ANO). Všechny tři návrhy přitom ministerstvo zdravotnictví doporučilo a poslanci je schválili.

Jana Pastuchová přináší ve svém pozměňovacím návrhu hned několik změn. „Navrhuji, aby všeobecné zdravotní sestry v případě, že budou chtít vykonávat povolání zdravotně-sociálního pracovníka, nemusely absolvovat akreditovaný kurz zdravotně-sociální pracovník. Dále navrhuji úpravu v oblasti zdravotnických záchranářů, aby kolegové, kteří pracují určitou dobu na záchranné službě jako řidiči, nemuseli mít jednoroční praxi v nemocnicích. Pozměňovací návrh také upravuje podmínky pro vzdělávání psychologů ve zdravotnictví a jedná se tam i o povolání klinického logopeda. Tím, že se obnovilo povolání dětské sestry a patřičné vzdělávání v tomto povolání, navrhuji zohlednění změny i v dalších částech zákona,“ přibližuje Pastuchová.

Ustanovení týkající se zdravotně-sociálních pracovníků by se měla dotknout nejen všeobecných sester, ale také dětských sester, porodních asistentek a zdravotnických záchranářů. „Aplikační praxe ukázala, že těchto zdravotnických pracovníků, kteří rovněž absolvovali zejména vysokoškolské studium v oborech se zaměřením na sociální pedagogiku, sociální péči a speciální pedagogiku, je velké množství,“ konstatuje se v odůvodnění změny s tím, že požadavek na absolvování akreditovaného kvalifikačního kurzu je u těchto lidí nadbytečný, protože poznatky získali do větší hloubky již během studia na zdravotnické škole. Aprobační zkoušku půjde rozdělit do více dní Pozměňovací návrh Davida Kasala spočívá v přílepku k zákonu 95/2004 o postgraduálním vzdělávání lékařů, farmaceutů a stomatologů a…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit