ÚS dospěl k závěru, že skutek není trestným činem Foto: archiv

Advokáti s ministerstvem řeší, jak proplácet honoráře za bezplatnou právní pomoc

Již 1100 žádostí o bezplatnou právní pomoc obdržela Česká advokátní komora (ČAK). Institut je přitom možné využívat od 1. července tohoto roku. Řada požadavků se dle Komory týká insolvenčního řízení. Nevyřešeným problémem zůstává, jak rozdělovat finanční obnos, který za bezplatnou právní pomoc advokátům poskytuje stát. Podle ČAK by bylo také na místě uvažovat o zvýšení honorářů za právní pomoc v azylových věcech.

Podle novely zákona o advokacii mohou o pomoc žádat lidé, kteří mají příjem do trojnásobku životního minima. Novela pamatuje také na poradenství pro cizince v přijímacím středisku nebo v zařízení pro zajištění cizinců.
Nemajetní, kteří potřebují právní pomoc, se mohou po zaplacení stokorunového poplatku obrátit na Komoru, přičemž o pomoc musí požádat prostřednictvím formulářů. Ročně mají nárok na právní porady v celkovém čase dvě hodiny.

Advokát, který poskytne právní poradu, bude mít nárok na odměnu. Pro účely této formy právní pomoci resort spravedlnosti navrhl stanovit paušální sazbu mimosmluvní odměny za každých započatých 30 minut právní porady ve výši 150 Kč. Celkem by ministerstvo mělo za bezplatnou právní pkmoc ročně vydat zhruba 32 milionů korun.
Právě rady v insolvenčním řízení jsou ale podle údajů ČAK bez nároku na odměnu. Velkým problémem pak zůstává požadavek ministerstva spravedlnosti, aby ČAK finálně přerozdělovala balík finančních prostředků jednotlivým advokátům za bezplatné právní poradenství. „ČAK musí principiálně odmítat nakládání s veřejnými
finančními prostředky, tím spíše, že úhrada odměn za bezplatnou právní pomoc je ze zákona povinností státu,ů uvádí Komora v zápisu z poslední schůze představenstva.

Zástupci Komory kvůli tomu uplynulý týden jednali se zástupci ministerstva. „Řešily se především technické detaily bezplatné právní pomoci. Jakým způsobem se bude financování bezplatné právní pomoc řešit, stále napadlo. Zástupci ČAK a MSp se domluvili, že se k tomu uskuteční další schůzka, na které by se mělo najít společné řešení,“ sdělil České justici mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

ČAK také upozorňuje na problematiku bezplatné právní pomoci pro azylanty, která byla vymezena zástupci MV ČR a souvisí s tím, že 30. 9. 2018 skončil program poskytování takové pomoci ze strany neziskových subjektů. „MV ČR se domnívá, že tuto právní pomoc mohou kvalifikovaně poskytovat pouze advokáti, avšak jsou si vědomi, že např. vyhláškou upravené odměny advokátů jsou zcela neodpovídající. Zástupci MV ČR v té souvislosti mj. informovali zástupce ČAK, že s tzv. pomocí azylantům ze strany neziskových organizací jsou hrubě nespokojeni. S otázkou odměn souvisí též náhrada hotových výdajů, když vyhláška např. neumožňuje krytí hotových nákladů tlumočníkům,“ uvádí zápis z představenstva ČAK. Podle vedení Komory by bylo na místě uvažovat o novele předmětné právní úpravy, ať již ve směru odměn, nebo úpravy vztahů souvisejících. Jinak podle ČAK hrozí riziko, že advokáti budou odmítat poskytování požadované kvalifikované právní pomoci.

(epa)