Česká republika patří k zemím, které dokument dosud neratifikovaly Foto: archiv

Rada vlády: Je třeba co nejdřív ratifikovat Istanbulskou úmluvu proti mrzačení žen

Podle rady vlády pro rovnost žen a mužů je potřeba, aby Česko co nejdřív ratifikovalo takzvanou Istanbulskou úmluvu proti násilí na ženách a proti domácímu násilí. Přispělo by to ke zlepšení prevence i pomoci obětem. Vyplývá to z usnesení, které rada schválila v pondělí. Informovala o tom vládní sekce lidských práv. Jednání rady řídil premiér Andrej Babiš (ANO) jako její předseda.

Istanbulská úmluva proti násilí na ženách vyvolává v Česku rozporuplné reakce. Podle sedmi křesťanských církví by ohrozila tradiční rodinu a postavila muže a ženy proti sobě. Podle zastánců má dokument chránit ženy – ale nejen je – před výpady a také odmítnout, že by ženy měly být v podřízeném postavení.

„Rada vyjadřuje potřebnost co nejrychlejší ratifikace Istanbulské úmluvy za účelem zlepšení prevence domácího a genderově podmíněného násilí a pomoci jeho obětem v ČR,“ uvedla ve svém schváleném usnesení rada. Vyzvala ministerstvo spravedlnosti, aby návrh na ratifikaci předložilo k připomínkám hned poté, co Senát schválí novelu trestního zákoníku. Tu by měla horní komora projednat do 19. listopadu.

Čtěte také: Genderová zvěrstva v právu: Příliš silná káva pro KDU-ČSL

Úmluva začala platit v roce 2014. Připojily se k ní dvě desítky zemí. Parlament měl dokument ratifikovat letos do konce června. Podle pravidel úmluvy by se měly upravit české zákony. Většina opatření už v české legislativě je. Zatím nebyly trestné vynucené sňatky, doplnit se měla také možnost postihu za násilnou sterilizaci a promlčecí doba kvůli stíhání za ženskou obřízku. Česká justice o Úmluvě opakovaně informovala.

Dopady úmluvy se snaží objasňovat Úřad vlády. Uspořádal před nedávnem seminář a připravil brožuru, v níž shrnul „mýty a fakta“. Uvedl, že úmluva nemá smazat biologické rozdíly mezi muži a ženami, ale ty společenské. Nechrání jen ženy, vyzývá i k ochraně mužů či seniorů. Nemá zakázat Velikonoce, ale odstraňovat předsudky o podřízenosti žen. Ve školkách by se děti měly učit o rovnosti, lidské důstojnosti a nenásilném řešení sporů, stojí v seznamu. Vládní rada postup ocenila. Uložila svému sekretariátu, aby zajistil dostatek výtisků a jejich šíření mezi odborníky i laiky.

Rada podpořila také návrh, aby se mateřská a rodičovská dovolená přejmenovaly na mateřskou a rodičovskou péči. Přišla s tím skupina poslanců ze šesti klubů v čele s Alešem Juchelkou (ANO). Podle rady by taková úprava vedla k symbolickému uznání péče o děti a rodinu. Babišova vláda s novelou zákoníku práce s touto změnou nesouhlasila. Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) to zdůvodnil nedostatky v poslanecké předloze, která pamatovala na úpravu v pracovním kodexu, ale už ne v dalších asi 11 zákonech. Rada vyzvala ministerstvo práce, aby na odstranění nedostatků spolupracovalo.

Rada debatovala i o porodnictví. Kabinetu už dřív doporučila, aby se zabýval podmínkami pro provoz porodních domů. Ty jsou podle rady přísné a brání vzniku zařízení. Babiš na svém twitteru uvedl, že rada jednala o „pilotním projektu porodního domu, který by mohl být alternativním doplněním porodnictví“. Zákon porodní domy povoluje od roku 2012.

(čtk)