Ivo Rittig Foto: archiv

Rittig u soudu popřel, že by věděl o trafikách pro poslance ODS

V kauze tzv. trafik pro poslance ODS dnes k soudu přišel svědčit lobbista Ivo Rittig, který figuruje v části odposlechů pořízených policií. Jeho výpověď však netrvala ani deset minut. Prohlásil, že o věci nic neví, a „absolutně vyloučil“, že by ohledně trafik jednal s obžalovanými – tedy s expremiérem Petrem Nečasem (ODS), jeho současnou ženou Janou (dříve Nagyovou) či někdejším náměstkem ministra zemědělství Romanem Bočkem. Kauza v roce 2013 přispěla k pádu Nečasovy vlády.

Obžaloba tvrdí, že obviněná trojice přislíbila v roce 2012 občanskodemokratickým poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

„Nepamatuju si, ale nevylučuju, že jsem se potkal s někým z nich. Nemohu to rozvést, protože si to nepamatuji,“ uvedl Rittig na dotaz státního zástupce, zda se na podzim roku 2012 sešel s Nečasovou, Bočkem nebo ministrem průmyslu Martinem Kubou (ODS).

„Pana Tluchoře znám pouze společensky. Teď jsem ho neviděl asi pět, šest let. Pan Šnajdr, to je stejná kategorie. Pana Fuksu jsem potkal tuším dvakrát, třikrát,“ doplnil.

Předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová dnes vyslechla také exministra Kubu. Ten – stejně jako jeho dříve předvolaní spolustraníci – vypověděl, že nebyl u žádných jednání, kde by Nečas trojici poslanců v souvislosti s balíčkem něco sliboval. „Poslanci byli ve vnitrostranické opozici vůči tehdejšímu předsedovi Nečasovi. Takže jednání se točila kolem toho, ne kolem nějakých trafik,“ řekl.

Na otázku žalobce Kuba připustil, že na podzim 2012 soukromě jednal s Rittigem v prostorách mužova domu, kterým se říkalo „garáž“. Setkání se prý ale netýkala balíčku. „Tvářil se jako lobbista, který má informace ze středočeské ODS, a ty pro mě mohly být zajímavé,“ vysvětlil exministr. Připustil také, že znal Rittigova krycí jména „garážmistr“, „spící“ a „sportovec“.

Obžalovaní vinu odmítají. Nečas už dříve uvedl, že nikomu nic nenabízel, pouze se v době stranického volebního kongresu snažil vyřešit rozkol v ODS. Poukázal také na to, že neveřejné schůzky jsou v politice běžné a že bez nich by nikdy nebylo dosaženo žádné dohody. Obžalobu označil za vykonstruovanou a nepravdivou.

Příslib trafik u soudu v minulosti popřela také zmíněná trojice poslanců. Tluchoř označil obsah obžaloby za fake news. Šnajdr zdůraznil, že žádnou pomoc nepotřeboval, protože se o sebe vždy dokázal postarat sám. Fuksa řekl, že s nabídkou místa v Českém Aeroholdingu za ním přišel tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), a to až po jeho rezignaci na funkci poslance.

Nečasovi a Bočkovi hrozí v případě prokázání viny až šest let vězení. Nečasové až osm, protože je obžalována také z krácení daní u luxusních darů, které dostávala v době, kdy zastávala funkci šéfky premiérova kabinetu.

(čtk)