Případ, v němž jde o úniky informací od policie směrem k podsvětí a podnikatelům, rozjel 13. října 2015 protimafiánský útvar tehdy ještě pod vedením Roberta Šlachty Foto: archiv

Vláda je pro zrušení podmínky českého občanství notářů, argumenty státu u soudu EU byly marné

Notáři působící v Česku zřejmě v budoucnu nebudou muset mít české občanství. Počítá s tím novela notářského řádu, kterou dnes podpořila vláda. Informoval o tom tiskový odbor úřadu vlády. Novela je odrazem prohraného sporu ČR u Soudního dvoru EU. Přístup k profesi notáře by měli v tuzemsku nově získat občané členských států Evropské unie, jiných států tvořících Evropský hospodářský prostor a Švýcarska. Novelou se bude zabývat Parlament.

Notářský řád ve své současné podobě stanoví, že notářem může být jmenován státní občan České republiky, který splňuje podmínku svéprávnosti, bezúhonnosti, vysokoškolského právního vzdělání, notářské praxe a složené notářské zkoušky. Soudní dvůr EU však letos v březnu konstatoval, že omezení notářské profese jen na české občany je diskriminační a že jím Česko porušuje svobodu usazování. Tato svoboda zahrnuje i přístup k samostatně výdělečným činnostem a jejich vykonávání.

Notářem se proto nově budou moci stát i právníci z dalších států. Pokud následně o státní občanství členského státu EU, státu EHP nebo Švýcarska přijdou, bude to důvodem pro jejich odvolání z profese.

Soudní dvůr zastává názor, že žádná z aktivit notářské praxe není v Česku spjata s výkonem veřejné moci, a proto přístup k notářské profesi nemůže být podmíněn českým občanstvím. Česká republika marně argumentovala tím, že notářská profese výkonem veřejné moci je. Soud už dříve rozhodl stejným způsobem vůči podobné praxi v několika jiných zemích unie. Evropská komise už u něj žalovala Belgii, Francii, Lucembursko, Rakousko, Německo, Řecko, Nizozemsko, Lotyšsko nebo Maďarsko.

(čtk)