Informace od Andreje Babiše mladšího se podle dosavadních dostupných zpráv pokouší marně získat čeští policisté. Na snímku šéf pražských policistů Jan Ptáček a městský státní zástupce Martin Erazím na tiskové konferenci. Reprofoto ČT

Halucinace, bludy, chorobné prožitky, konstatoval soud o stavu Babiše ml. v roce 2015

Syn premiéra Andreje Babiše byl v červenci 2015 opravdu hospitalizován v Psychiatrické nemocnici v Havlíčkově Brodě, jak opakovaně uváděl jeho otec. Sem ho přivezla záchranná služba za asistence policie poté, co byl nalezen na dálnici D1 a choval se velmi nepřirozeně. Vyplývá to z textu usnesení soudce Okresního soudu v Havlíčkově Brodě, který rozhodoval o umístění Andreje Babiše ml. do zdravotnického zařízení bez jeho souhlasu a který jako první zveřejnil blogger Tomáš Pecina. Na text pak upozornil iRozhlas.cz.

V usnesení jsou popsány okolnosti zadržení a hospitalizace Andreje Babiše ml., kdy trpěl bludy a vzhledem k agresivnímu chování musely být podány uklidňující léky, přičemž byl do nemocnice dopraven připoutaný na lůžko, včetně využití policejních pout. Psychiatrické vyšetření (které bylo možné provést až po mnoha hodinách), konstatovalo, že je pacient „zcela zahlcen chorobnými prožitky, jako jsou halucinace, bludy, tvrdil, že na dálnici D1 ho ovlivňovala telepatie, že se pohybují předměty“.

Lékaři konstatovali závažnou poruchu, psychózu, přičemž vyloučili vliv drog. „Pacientův stav je nadále chorobný, není předpoklad, že by se tento stav upravil v horizontu několika dní a bez adekvátní psychiatrické léčby je nyní nebezpečný zejména sobě“, konstatuje se v usnesení závěr ošetřujících lékařů.

Sám soudce však také v usnesení konstatuje, že pacienta nemohl osobně vyslechnout a spolehl se na výpověď vyšší soudní úřednice. Na přání rodiny byl totiž pacient po několika dnech převezen do Národního ústavu duševního zdraví v Klecanech, což se opět neobešlo bez asistence. Pacient byl hospitalizován 17. 7. 2015, řízení soud začal 20.7. a rozhodnutí soudu, kterým konstatoval zákonnost hospitalizace bez pacientova souhlasu, vydal soudce 21.7. 2015.
(pd, hrb)