Peta za Jána Kuciaka a jeho snoubenku Foto: archiv

Žena ve vazbě tvrdí, že za vraždou slovenského novináře stojí spolumajitel Penty

Vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové stále nedospělo k rozuzlení, ale Slovenskem hýbe nové podezření. Za vraždou stojí spolumajitel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák, tvrdí Alena Zsuzsová, která sama sedí ve vazbě pro podezření, že zločin objednala. S informací přišel portál Pluska.sk, který paradoxně vlastní právě Penta.

Až dosud se mělo za to, že zájem na likvidaci mladého novináře měl především kontroverzní podnikatel Marián Kočner, který Kuciakovi vyhrožoval. Penta, která v Česku provozuje několik nemocnic a síť lékáren Dr. Max, obvinění kategoricky odmítla. Jenže, jak uvádějí slovenská média, mezi Kočnerem a Pentou existují silné vazby.

Portál Pluska.sk  má informaci o tom, že Zsuzsová ukázala na spolumajitele Penty Jaroslava Haščáka, od „zdrojů blízkých vyšetřování“, které se opírají o její výpověď. Zsuzsová měla podle těchto zdrojů také vypovědět, že Haščák zneužil média, která vlastní Penta na to, aby „po zatčení údajných pachatelů vytvořily ve společnosti dojem, že vraždu přes Zsuzsovou objednal podnikatel Marian Kočner“. Jak uvádí Pluska.sk Kočner také sedí ve vazbě, a to kvůli podvodům se směnkami televize Markýza. Z účasti na vraždě mladého páru ale obviněný stále ještě není.

Penta prostřednictvím svého mluvčího Gabriela Tótha několika médiím sdělila stejné stanovisko, totiž že se „k takovým nesmyslům se nebude vůbec vyjadřovat“. Sdílnější byl další představitel Penty Martin Danko pro portál Echo24.cz. „Slyšeli jsme, že Zsuzsová to měla na policii vypovídat, ale kategoricky vylučujeme, že by Jaroslav Haščák byl zapleten do vraždy Jána Kuciaka,” řekl. Penta považuje obvinění za snahu odvést pozornost od Mariána Kočnera a jeho vyšetřování, Zsuzsová tvrdí, že tento zájem má naopak tato finanční skupina.

Penta a Kočner úzce propojeni

Jak uvádějí slovenská média, Penta a Kočner mají mnohem více společného, než je ochotna Penta přiznat.

Penta dostala pokutu 55 tisíc eur za to, že jí vlastněná Privatbanka úřadům nenahlásila podezřelé finanční transakce svých klientů a tím porušila zákon o boji proti praní špinavých peněz. Jednalo se mj. o  neobvyklé převody z Malty na Slovensko, které uskutečnil právě Kočner.

Jaroslav Haščák byl hlavní postavou spisu Gorila, který zachycoval jeho schůzky s různými politiky v jednom bratislavském bytě v Bratislavě v letech 2005 až 2006, kdy Penta získala vliv na privatizaci některých podniků. Měly se na nich domlouvat a inkasovat úplatky. Penta vždycky obsah spisu zpochybňovala, kdyby se však nalezly nahrávky, které by autenticitu potvrzovaly, měla by vážný problém.  Jenže právě takové nahrávky se údajně našly u Mariána Kočnera po jeho zatčení a má je v rukou policie.

Pentu a Kočnera také spojuje osoba bývalého investigativního novináře a později šéfa kontrarozvědky SIS Petra Tótha, který prý spolupracuje s policii jako utajený svědek právě v kauze zavražděného novináře.  Podle slovenského Deníku N „neukazuje vyšetřování jen blízkost jeho (Tótha) s Kočnerem, ale i s Pentou. Měl v její prospěch trolovat na internetu.“  Další slovenský deník SME tvrdí, že Peter Tóth při výpovědi na policii přiznal, že pro Kočnera sledoval nepohodlné novináře, mezi nimiž byl i Ján Kuciak a také mu pomáhal s přípravou  facebookové stránky „Na pranieri“, kde útočil na novináře, kteří upozorňovali na podnikatelovy kauzy. Deník SME také uvedl, že v den, kdy Tóth vypovídal na policii, byl kontaktován Martinem Dankem z Penty, který se zajímal o novinářku Martinu Tvardzíkovou Ruttkayovou. „MTR prý vyhrožuje, že jestli jí nedají pokoj, tak řekne, že věci, které dělala pro Břicho, dělala vlastně pro nás. Dokážete ji nějak zpacifikovat?“ napsal přes zabezpečenou mobilní aplikaci Threema Danko zprávu Tóthovi (Brucho je přezdívka Kočnera).

Penta v Česku vlastní nemocnice Vrchlabí, Ostrov, Psychiatrickou nemocnici Písek, kliniku v Karlových Varech a také řadu ambulantních zařízení. Provozuje Nemocnici Sokolov a Nemocnici Sušice. V roce 2018 získala majoritní podíl ve firmě Alzheimer Home, která provozuje centra pro lidi s Alzheimerovou chorobou. Také jí patří síť lékáren Dr. Max.

(cik)