Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: archiv

Kněžínek podá demisi. Vystřídá ho Benešová

Ministr Jan Kněžínek podá ke konci měsíce demisi. Rozhodnutí údajně dlouho zvažoval. Po skončení mise na spravedlnosti se vrátí na Úřad vlády, odkud na resort přišel. Kněžínka vystřídá bývalá nejvyšší státní zástupkyně a exministryně spravedlnosti Marie Benešová. Ta má blízko k prezidentovi Miloši Zemanovi, kterému dělá poradkyni.

V tiskové zprávě dnes Babiš uvedl, že bývalá nejvyšší státní zástupkyně a někdejší ministryně má předpoklady pokračovat ve stabilizaci justičního prostředí, v potírání korupce a klientelismu a v omezování působení exekuční mafie. Ministerstvo spravedlnosti už Benešová v minulosti vedla, a to jako členka úřednické vlády Jiřího Rusnoka od července 2013 do ledna 2014. Byla také poslankyní za ČSSD. Jako advokátka se specializuje na trestní právo. Prezident Miloš Zeman jmenuje Benešovou v úterý 30. dubna ve 14:00 spolu s novým ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem a ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem.

Česká justice o tom, že premiér Andrej Babiš uvažuje o odvolání Jana Kněžínka, informovala už na začátku dubna jako první. Nedávno v pořadu Týden v politice v České televizi otevřeně řekl, že Kněžínek je v zásadě pouze dobrým legislativcem a byl jmenován v personální nouzi. Do čela resortu nastoupil loni po několikadenní misi Taťány Malé a byl v něm zhruba deset měsíců. Byl velmi nevýrazným členem vlády, ale uvnitř justice byl ceněn. Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová například ve středu uvedla, že je třeba resortu poděkovat za dokončení očekávané novely zákona o soudech a soudcích. Jaký ale nyní bude osud normy, která má zavést poměrně revoluční změny jako je například zrušení přísedících či dvoustupňové kárné řízení, je nyní velmi nejasné.
Obecně je ministrovi třeba přičíst k dobru, že zklidnil vztah mezi ministerstvem a soudci. Rozpohyboval také práci na novém trestním řádu. Předložil dále očekávané zákony o hromadných žalobách. Před dokončením je novela zákona o státním zastupitelství, jejíž podoba je předmětem velkého zájmu především vedoucích státních zástupců v čele s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou.

Kněžínek také provedl rozsáhlou reorganizaci rezortu, kdy se zbavil tří náměstků a například zcela zrušil sekci trestní politiky.

Podle informací České justice byli kandidáty na Kněžínkovo místo i právník Petr Mlsna, bývalý náměstek nejvyššího státního zástupce Stanislav Mečl a bývalý prezident Notářské komory Martin Foukal.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek Foto: MSP

K podání demise byla už za hnutí ANO podobně „dotlačena“ exministryně Helena Válková. Ani exministr Robert Pelikán (ANO) neodcházel zcela dobrovolně. Je tedy třeba připomenout, že ANO bude nominovat od roku 2013 již pátého ministra spravedlnosti v řadě.

Česká justice se ve středu snažila ověřit informaci o dnešní audienci Marie Benešové na Pražském hradě u prezidenta u mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka. Ten však pouze uvedl, že dnes proběhne natáčení Týdne s prezidentem a předávání cen v rámci akce Salon vín. Jak se ukázalo, schůzka byla zřejmě klíčová.


Vyjádření ministra Kněžínka přinášíme v plné šíři.

Ke dni 30. dubna 2019 jsem se rozhodl podat demisi na funkci ministra spravedlnosti, kterou jsem dne 15. dubna 2019 ústně oznámil premiérovi a následně mu ji písemně předal dne 16. dubna 2019. Toto své rozhodnutí jsem dlouho zvažoval a původně jsem ho směřoval spíše na letní měsíce, nakonec bylo akcelerováno tím, že jsem již nechtěl čelit mediálním spekulacím o mém konci ve funkci. Přijde mi logické odejít v okamžiku, kdy zároveň dochází i k výměnám jiných ministrů. Rád bych panu premiérovi poděkoval za důvěru, kterou mi projevil tím, že mě na funkci ministra spravedlnosti navrhnul. Po celou dobu jsem se této funkci věnoval s plným nasazením.

Moje zhruba desetiměsíční působení ve funkci ministra spravedlnosti pro mne bylo cennou osobní i profesní zkušeností, které si nesmírně vážím. Zároveň jsem přesvědčen, že jsem za dobu mého působení neudělal nic, za co bych se měl stydět, na Ministerstvu spravedlnosti došlo v celé řadě směrů k pozitivním posunům a udělalo se velké množství práce. Ministerstvo spravedlnosti svému nástupci či nástupkyni předávám v dobré kondici a po proběhlé reorganizaci. Zároveň jsem plně připraven napomoci při řešení velkého množství úkolů, které za mého působení ve funkci ministra byly rozpracovány.

Nyní se vracím do své předchozí služební pozice odborného náměstka pro řízení Sekce Legislativní rady vlády na Úřadu vlády ČR a člena Legislativní rady vlády, kde jsem předtím řadu let působil a kde se budu věnovat právu a legislativě. Vždy jsem ostatně byl profesionálním státním úředníkem a nikdy jsem netoužil po politické kariéře. Děkuji všem, kteří se mnou jako s ministrem spravedlnosti spolupracovali, a mému nástupci či nástupkyni přeji hodně úspěchu v nelehké ministerské práci.


Eva Paseková