Krajský soud v Ostravě Foto: Tiskový odbor Ministerstva spravedlnosti

Benešová navrhla jmenovat Petra Nováka předsedou ostravského krajského soudu

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová navrhla prezidentovi republiky Miloši Zemanovi ke jmenování předsedou Krajského soudu v Ostravě (KS) Petra Nováka. Nováka již v polovině března vybrala a doporučila tehdejšímu ministrovi Janu Kněžínkovi výběrová komise, jak jako první informovala Česká justice.

KS v Ostravě je bez předsedkyně již od 2. května, kdy vypršel mandát Ivě Hrdinové. Podle informací České justice stálo za zdržením s návrhem na jmenování to, že premiér Andrej Babiš nebyl exministrem Janem Kněžínkem o procesu výběru a jmenování informován, ačkoliv na to byl dotazován prezidentem republiky. Miloš Zeman má přitom kompetenci jmenovat předsedy krajských a vyšších soudů. V minulosti již v jednom případě také odmítl jmenovat předsedou Krajského soudu v Ústí nad Labem Jana Veselého. Hrad tehdy namítal, že kandidát má nedostatečné pracovní výsledky.

Čtěte také: Novým předsedou Krajského soudu v Ostravě se má stát Petr Novák

Absolvent Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně (1993-1998) Petr Novák působí v justici od roku 2000, kdy se stal justičním čekatelem. Soudcem je od roku 2003, kdy začal působit na Okresnímu soudu ve Frýdku-Místku. Zde do roku 2011 zastával čtyři roky i funkci předsedy soudcovské rady a od roku 2012 funkci místopředsedy soudu pro trestní úsek. V roce 2015 byl přeložen ke KS v Ostravě. Jako soudce se specializuje na věci finanční a bankovní kriminality, na korupci veřejných činitelů, korupci při veřejných zakázkách, veřejných soutěžích a dražbách. S jeho jmenováním vyslovila souhlas i soudcovská rada KS v Ostravě.

(pd)