Pražský soudce Kamil Kydalka Foto: Se svolením Info.cz a pořadu Štrunc!

Na soudce Kydalku míří další kárná žaloba. Tentokrát za průtahy

Na soudce Městského soudu (MS) v Praze Kamila Kydalku míří další, v pořadí již třetí kárná žaloba. Bez bližších podrobností to České justici potvrdil předseda MS Libor Vávra. Podle informací České justice jde tentokrát o žalobu nikoliv z důvodu výroků či postojů soudce, ale pro průtahy. Hrozí mu srážka 30 procent z platu na dva roky.

Trestní soudce MS v Praze Kydalka zatím text kárné žaloby neobdržel. „O ničem nevím. Žádnou výtku jsem nedostal, ani neformální,“ reagoval. Podle informací České justice je mu tentokrát navržen finanční postih. Předseda Vávra v návrhu tvrdí, že soudce má průtahy v celkem sedmnácti věcech vesměs hospodářské či majetkové kriminality závažné povahy, upřesnil předseda kárného senátu NSS Karel Šimka. Kydalka dlouhodobě trápí zdravotní problémy, kvůli kterým se loni opakovaně omlouval z jednání kárného senátu Nejvyššího správního soudu (NSS).

Předchozí kárné žalobě soudce čelil kvůli výrokům do médií o amnestii Václava Klause, kdy na kameru obecně hovořil o možnosti, že si aboliční část amnestijního rozhodnutí, tedy zastavení vleklých trestních stíhání, někdo objednal a zaplatil a že něco podobného je podle něj v Česku možné. Podle NSS je takové vyjadřování u soudce nevhodné a Kydalka si po vleklém řízení nakonec z Brna „odnesl“ důtku.

Čtěte také: Kamil Kydalka: Soudci nejsou nesvéprávní idioti. Ví, jak na internetu vystupovat

Poprvé stanul před kárným senátem v roce 2015 kvůli tomu, že vstoupil do debat kolem komunálních voleb obci Mnichovice. Senát ho v roce 2015 uznal vinným, žádný postih mu neuložil. Jako dostatečný trest hodnotil samotné projednání kárné žaloby.

Kydalka vnímal rozhodnutí kárného senátu jako omezení své svobody projevu a neúspěšně se obrátil na Ústavní soud a Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Na svém Facebooku se často vyjadřuje k politickým otázkám, přestože to Soudcovská unie soudcům nedoporučuje.

(epa, pd)