Okresní státní zastupitelství v Českých Budějovicích Foto: archiv

Budějovické státní zástupkyni opět hrozí odvolání. Kvůli průtahům

Státní zástupkyně z Okresního státního zastupitelství Jindřiška Kolářová může znovu přijít o talár. „Jsou jí vytýkány opakované průtahy ve větším množství věcí,“ řekla České justici mluvčí NSS Sylva Dostálová. Kolářová již byla v minulosti pro průtahy v kárném řízení opakovaně shledána vinnou.

Pro převážně dvouletou nečinnost v celkem 26 případech podal na Kolářovou v roce 2015 okresní státní zástupce v Českých Budějovicích Josef Richter návrh na kárné řízení. Podstatou žaloby bylo tehdy to, že zatímco některé věci žalobkyně zpracovávala naprosto v pořádku, jiné ignorovala a několik let v nich neučinila žádné rozhodnutí a žádný úkon: „Navrhovatel však zároveň upozornil na rozporuplnost státní zástupkyně, která se projevuje její přílišnou pečlivostí na straně jedné a sklonem ignorovat část přidělených věcí na straně druhé,“ uvádí se v rozhodnutí NSS.

Státní zástupkyně měla ignorovat případy, které považovala za banální a méně důležité. „Tento nežádoucí přístup kárně obviněné ke zjištěným průtahům vyplýval z jejího mylného a na základě zmíněných skutečností nepodloženého přesvědčení, že s ohledem na značné pracovní zatížení musí věci, jež považuje za méně podstatné, ponechat stranou a věnovat se důležitější agendě. Ostatně na tento osobnostní rys kárně obviněné upozornil při ústním jednání kárného senátu i navrhovatel, který uvedl, že státní zástupkyně některé banální věci pomíjí a vytěsňuje ze své mysli, jako by neexistovaly,“ stojí v rozhodnutí.

Vedoucí státní zástupkyně mohla přijít o funkci, nakonec ji NSS na dva roky snížil o pětinu plat. Kárnou žalobu tentokrát v září projedná senát soudce Petra Mikeše.

(epa)