Jednání se účastnil i exministr Kněžínek Foto: MSP

Kolegium předsedů jednalo s Benešovou o jmenování soudců nebo o rozpočtu

Dvě akce s předsedy soudů proběhly tento týden na Ministerstvu spravedlnosti. V pondělí se konal kulatý stůl k novele zákona o soudech a soudcích, která prochází meziresortním připomínkovým řízením. V úterý pak Kolegium předsedů jednalo s ministryní Marií Benešovou zejména o rozpočtu ministerstva, ve kterém mají být poměrně výrazné škrty.

Ve čtvrtek večer se pak Benešová podle informací České justice sešla se zástupci Unie přísedících soudů. Ti nesouhlasí s tím, aby byl jejich institut zcela zrušen, jak obsáhlá novela předpokládá.

Na poradě ministryně spravedlnosti s předsedy krajských a vyšších soudů byly kromě novely a rozpočtu řešeny otázky týkající se například trestního řádu a jeho příprav, etického kodexu soudce, dvoustupňovosti kárného řízení nebo peněz pro zaměstnance soudů. „Paní ministryně se k jednání vyjádřila, že z něj měla dobrý pocit a velmi ocenila pozitivní a konstruktivní přístup soudů,“ uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka. Kromě Benešové a jejích náměstků se akcí zúčastnil i exministr Jan Kněžínek.

Čtěte také: Dvoustupňové kárné řízení se soudci nebo konec přísedících: Ministerstvo dokončilo klíčovou novelu

Věcné jednání ocenili i další předsedové. „Paní ministryně byla byť je ve funkci krátce na jednání dobře připravena a její přístup oceňuji,“ řekl předseda ústeckého krajského soudu Luboš Dörfl. Předseda Krajského soudu v Brně Milan Bořek zase vyzdvihl, že byli představitelé justice seznámeni s tím, že v nejbližší době proběhne další jmenovací etapa soudců. Do justice by mělo přijít 30 nováčků.

Předsedové soudů na ministerstvu spravedlnosti Foto: archiv

Ministerstvo nyní bude ladit, v jaké podobě pošle novelu zákona o soudech a soudcích a změny v kárných řízeních do sněmovny. Trvat zřejmě bude na dvoustupňovosti, může ale dojít ke změnám co se týče návrhu na složení kárných senátů.

Na schůzce se také debatovalo o možném opakování mandátu soudních funkcionářů. Podle informací České justice je ve hře varianta, že by se legislativa mohla změnit tak, aby se mandát dal opakovat, ale nikoliv na totožném soudu.

Co se týče rozpočtu, budou škrty v rozpočtu bolestivé zejména kvůli mzdám pracovníků soudů. Rozpočet by měl být podle dřívějšího vyjádření Benešové nižší asi o pět procent. Podle střednědobého výhledu rozpočtu měl mít resort příští rok výdaje přes 31,2 miliardy korun. Výdaje ministerstva na letošní rok budou činit podle posledních informací přes 30,2 miliardy.

Součástí výhledu na roky 2020-22 jsou i výdaje na výstavbu justičního areálu Krajského soudu v Ústí nad Labem (pro rok 2021 částka 463,6 mil. Kč, pro rok 2022 částka 400 mil. Kč). Rozpočet počítá od roku 2019 s posílenými výdaji na výměnu aut, investice do zdravotnických zařízení a opravy věznic.

(epa)