Premiér Andrej Babiš Foto: archiv

Obhájce Andreje Babiše navrhl zastavení jeho trestního stíhání v případu Čapí hnízdo

Obhájce premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše Michael Bartončík podal dnes státnímu zástupci návrh na zastavení jeho trestního stíhání v případu údajného podvodu při žádosti o dotaci na farmu Čapí hnízdo. České justici to potvrdil Bartončík s tím, že se jedná o návrh obsáhlý.

Podle Bartončíka budou do konce týdne následovat návrhy u všech dalších osob, které v případu zastupuje, tedy Babišovy manželky a dcery. Důvodem pro zastavení trestního stíhání má být to, že podle obhajoby předmětný skutek není trestným činem.

Jeho bratr Josef již podal návrh na zastavení stíhání jeho klientky Jany Mayerové. Mayerová, která Agrofertu radila s evropskými dotacemi a na ministerstvu financí působila i jako Babišova poradkyně, žádost o dotaci na projekt Čapí hnízdo připravovala a podepsala. Pro deník Právo Josef Bartončík uvedl, že navrhl zastavit stíhání, neboť skutek, z něhož je Mayerová obviněna, není trestným činem. Před rokem již advokát uspěl u dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha z Městského státního zastupitelství v Praze (MSZ) s žádostí o zastavení trestního stíhání Jaroslava Faltýnka.

Jak informoval iRozhlas, žádost o zastavení trestního stíhání Josefa Nenadála, bývalého předsedy představenstva firmy Farma Čapí hnízdo, již podal také jeho advokát Zdeněk Odehnal. „Smysl návrhu je ten, že je nepochybné, že se nestal skutek, pro který je klient stíhán,“ sdělil Odehnal iRozhlasu.

Petr Dimun