O kauze informuje web nasliberec.cz

Liberecký soudce čelí kárnému řízení, předseda s ním chce uzavřít dohodu o vině a trestu

Soudce liberecké pobočky ústeckého krajského soudu Petr Neumann čelí kárné žalobě kvůli průtahům soudních jednání, informuje o tom web nasliberec.cz. Předseda soudu Luboš Dörfl na dotaz České justice uvedl, že se soudcem pravděpodobně uzavře dohodu o vině a trestu. Zároveň by měl Neumann odejít do penze.

Podle Dörflova vyjádření pro Českou justici soudci ještě nebude v nejbližší době 70 let, což je hranice odchodu do důchodu, z justice by tedy odešel dříve. Pravděpodobně by tak došlo právě v rámci dohody s předsedou soudu. „Vypadá to, že dohodu o vině a trestu uzavřeme,“ věří soudcův nadřízený s tím, že původně soudci navrhoval srážky z platu. Dohodu o vině a trestu začal Nejvyšší správní soud využívat v kárném řízení teprve nedávno.
Neumann předsedá senátu v nejznámějších korupčních kauzách mimo jiné v případu rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kde je mezi obžalovanými i liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). V případu je obžalováno dalších 12 lidí a čtyři firmy.

Soudce má na starosti i případy zneužívání dotací při výstavbě termálních lázní v Chrastavě. Na starost měl i kauzu prodeje městského majetku prostřednictvím Sportovního areálu Ještěd. Tu ale převzala kvůli jiná soudkyně. Některé ze soudů trvají podle Neumannových nadřízených neúměrně dlouho. Proto byl na Neumanna v červenci vydán kárný návrh, který může vést k citelnému snížení platu. Samotné kárné řízení je naplánováno na září, v případě dohody o vinně a trestu k němu ale nedojde. Soudce ho nechtěl komentovat.

(čtk, epa)