Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman Reprofoto: ČT

NSZ: Prohlášení prezidenta nebude mít vliv na postup NSZ

Čtvrteční prohlášení prezidenta o možném udělení milosti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) v kauze Čapí hnízdo nebude mít podle Nejvyššího státního zastupitelství vliv na postup nejvyššího žalobce. Postupovat bude přesně podle zákona, řekl dnes mluvčí nejvyššího státního zástupce Petr Malý. Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek řekl, že zamýšlí zastavit případné stíhání premiéra, kdyby bylo obnoveno. Ministryně spravedlnosti se ke slovům Zemana nechce vyjadřovat.

Prezident by využil takzvané abolice. „Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má ústavou dané právo abolice,“ řekl Zeman čtvrtek televizi Barrandov. „Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ uvedl.

„Prohlášení pana prezidenta o možnosti udělení milosti panu premiérovi nebude mít žádný vliv na postup nejvyššího státního zástupce při přezkoumávání zákonnosti usnesení o zastavení trestního stíhání. Nejvyšší státní zástupce je v této věci vázán zákonem a také přesně podle zákona bude postupovat,“ uvedl mluvčí NSZ Malý.

„Taková situace dosud nenastala. Nikdy jsem nespekulovala nad tím, „co by bylo, kdyby“. Nebudu to dělat ani v tomto případě. Na podobné otázky mohu reagovat, až taková situace nastane,“ uvedla Marie Benešová na dotaz, zda ministerstvo nepovažuje Zemanova slova jako nepřiměřený tlak na nejvyšší státní zastupitelství, které nyní přezkoumává rozhodnutí pražského městského státního zastupitelství o zastavení Babišova stíhání.

Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) nedávno zastavilo jak stíhání Babiše, tak dalších v případu. Usnesení je pravomocné. MSZ ho předloží společně se spisovým materiálem nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi, který může rozhodnutí potvrdit i zrušit. Na přezkoumání má tři měsíce. Případnou abolici podle ústavy musí spolupodepsat předseda vlády.

(čtk)