Krajské soudu obměňují předsedy Foto: ÚS

Odvolací soud ke kauze exministra Vondrušky: Prvoinstanční rozsudek neobstojí, je v něm příliš mnoho chyb

Obvodní soud pro Prahu 2 se bude muset znovu zabývat případem bývalého ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky a někdejší ředitelky odboru ekonomiky CzechTourismu Andrey Gregorové, které obžaloba viní ze zneužití dárkových poukazů v hodnotě několika set tisíc korun. Pražský městský soud zrušil prvoinstanční verdikt, který dvojici uložil podmíněné tresty vězení. Vyplynulo to z údajů zveřejněných na justičním serveru.

Předsedkyně odvolacího senátu Alena Makovcová ve čtvrtek prohlásila, že v kauze rozhodne neveřejně. O případu podle ní nebylo možné jednat, protože v rozsudku bylo příliš chyb. „Rozsudek nemůže obstát ve veřejném jednání“, uvedla.

„V rozsudku je mnoho nepřesností a nepravd v můj neprospěch,“ podotkl k tomu Vondruška, kterému obvodní soud vyměřil v únoru roční podmíněný trest s odkladem 2,5 roku za to, že podle něj použil dárkové poukazy zaplacené státní agenturou CzechTourism pro své soukromé účely. Porušil tak povinnost při správě cizího majetku.

Vondruška podle prvoinstančního verdiktu jako tehdejší generální ředitel agentury CzechTourism, kterou vedl s krátkou přestávkou mezi lety 2004 a 2014, nakoupil dárkové poukazy na víkendové wellness pobyty v českých hotelech za téměř 600.000 korun. Pouze část z nich však použil k účelu, ke kterému měly sloužit – k podpoře českého turismu. Další buď uplatnil sám, nebo je rozdal svým známým a přátelům.

Kromě podmíněného trestu měl bývalý ministr také uhradit škodu zhruba 149.000 korun. Muž ale vinu odmítá. U hlavního líčení uvedl, že si jeho trestní stíhání někdo objednal s cílem ukončit jeho kariéru ve státních službách. Na pozici ředitele CzechTourismu skončil Vondruška v roce 2014.

Gregorová odešla od obvodního soudu s půlročním podmíněným trestem. Údajně způsobila škodu přes 51.000 korun.

Na případ upozornil Nejvyšší kontrolní úřad, který při kontrole agentury našel řadu pochybení a podal také trestní oznámení. Podle závěrů kontroly úřadu agentura v řadě případů nehospodárně utrácela a porušila několik zákonů. Vytýkaná pochybení se týkala veřejných zakázek a statisícových výdajů za wellness pobyty nebo rozlučku s generálním ředitelem. Kontrola zahrnovala hospodaření mezi roky 2012 až 2014.

(čtk)