Předloha se nyní nachází před druhým čtením ve sněmovně Foto: archiv

Rozpočtový výbor navrhuje zvýšit daň z tvrdého hazardu

Rozpočtový výbor na svém jednání vyslyšel volání odborníků a při projednávání vládního návrhu daňového balíčku schválil pozměňující návrh upravující zdanění hazardních her s ohledem na jejich společenskou škodlivost. Oproti úmyslu vlády nemění daňovou sazbu u loterií a daň z technických her – automatů zvyšuje na 38%.

Původní vládní návrh upravující sazby u některých daní, o němž nyní poslanci jednají v rámci druhého čtení, podstatně navyšuje daň z loterií (z 23% na 30%), o něco méně pak daň u kurzových sázek či totalizátorových her (z 23% na 25 %) a u technických her (automatů) jako u jediného typu hazardní hry k žádným změnám nedochází.

Podle odborníků z oblasti prevence a léčby závislostí nedává tato úprava smysl (více si můžete přečíst ve Zdravotnickém deníku, který náleží do portfolia vydavatele České justice). Předpokládá nejvyšší skokové navýšení u společensky nejméně nebezpečných loterií s nízkým podílem na českém hazardním trhu a naopak žádné zvýšení nečeká provozovatele nejrozšířenějších a nejvíce společensky škodlivých automatů. Podle těchto expertů by hazard měl být daněn v souladu s principem snižování rizik podle míry společenské škodlivosti a část peněz z výnosu by měla jít na prevenci.

Jednání rozpočtového výboru Foto: archiv

Volání odborníků nyní vyslyšeli poslanci rozpočtového výboru. Jak včera sdělila předsedkyně výboru Miloslava Vostrá (KSČM) během semináře k hazardnímu a loterijnímu trhu, výbor na svém středečním jednání schválil pozměňovací návrh, který navrhovanou úpravu zdanění mění: výše sazby se u loterií, kurzových sázek a totalizátorových her nemění, zato u technických her se zvyšuje na 38%.

Předloha se nyní nachází před druhým čtením ve sněmovně. O pozměňovacích návrzích budou poslanci definitivně hlasovat ve třetím čtení.

Helena Sedláčková