Petr Kraus. Foto: reprofoto čt

Soud: Krausovy skutky v české a švýcarské kauze MUS jsou totožné

Skutky, za které český stát obžaloval v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) manažera Petra Krause, jsou totožné se skutky, za něž Krause už odsoudilo Švýcarsko. K tomuto závěru dospěl pražský městský soud, který v září zastavil mužovo české trestní stíhání. Vyplývá to z části odůvodnění rozhodnutí, kterou dnes ČTK poskytla mluvčí soudu Markéta Puci.

Kraus je v souvislosti s MUS od května za mřížemi ve Švýcarsku, odpykává si 16 měsíců. Už před zahájením českého procesu upozorňoval na to, že tuzemská obžaloba je téměř kopií obžaloby švýcarské a že jeho nástup do švýcarského vězení bude důvodem pro okamžité zastavení českého stíhání kvůli totožnosti skutků.

Soud mu nyní dal za pravdu, což může mít následně významný dopad i na stíhání ostatních manažerů v české kauze MUS – Antonia Koláčka, Marka Čmejly, Jiřího Diviše a Oldřicha Klimeckého. Obžalovaní totiž právě kvůli svému pravomocnému odsouzení ve Švýcarsku odmítali, aby jejich roli v privatizaci uhelné společnosti řešil ještě český soud. Jejich advokáti uváděli, že další kroky v českém řízení jsou zjevným plýtváním prostředků daňových poplatníků.

„Totožnost skutků (…) zakládá důvodnou nepřípustnost trestního stíhání, nelze v něm pokračovat a musí být zastaveno,“ konstatovala v rozhodnutí o Krausovi předsedkyně soudního senátu Silvie Slepičková. „V tomto případě jde o překážku věci pravomocně rozhodnuté, jež navazuje na zásadu ne bis in idem – ne dvakrát o tomtéž,“ doplnila s odkazem na Listinu základních práv a svobod.

Český trestní řád stanoví, že tuzemské stíhání musí být zastaveno, jestliže soud z členského státu EU – nebo ze státu přidruženého mezinárodní smlouvou k provádění schengenských předpisů, tedy i Švýcarska – uloží pro tentýž skutek pravomocný trest, který daný obviněný vykonává nebo už vykonal.

Švýcarská justice Krause po několikaletém řízení v prosinci 2017 pravomocně odsoudila za podvod a za opakované praní špinavých peněz. Česká obžaloba z dubna 2017 jej vinila z trestného činu zneužití informace a postavení v obchodním styku a z podvodu.

Slepičková upozornila, že při zvažování možného zastavení stíhání je pro soud závazný skutek samotný, nikoliv jeho právní posouzení v obžalobě. K tomu, aby soud skutky vyhodnotil jako totožné, tak podle soudkyně postačí shoda mezi podstatnými skutkovými okolnostmi.

Prodej 46 procent akcií MUS firmě Investenergy schválila v roce 1999 vláda současného prezidenta Miloše Zemana. Podle obžaloby zaplatila Investenergy za podíl penězi, které pocházely přímo z MUS, odkud je předtím údajně vyvedla pětice obžalovaných. Manažeři tak prý způsobili státu škodu nejméně 3,2 miliardy Kč. Obžalovaní to popírají. V Česku jim hrozí až desetileté vězení, tedy výrazně přísnější trest odnětí svobody, než který dostali ve Švýcarsku.

Kraus je z manažerů zatím jediný, kdo si ve Švýcarsku odpykává trest. Nenastoupil ho dobrovolně – švýcarská policie ho zadržela na ženevském letišti, když cestoval za svým advokátem. Do vězení se měl dostavit i Koláček, ten se však rozhodl výzvě nevyhovět a zůstal v Česku.

(čtk)