Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Úřad vlády ČR

Benešová: Elektronizace justice je rest ministerstva, máme nového šéfa IT

Novým šéfem IT Ministerstva spravedlnosti je Martin Kučera. Do úřadu přešel z Pozemkového fondu ČR. Vystřídal ve funkci Jana Ladina. Benešová nedávno přiznala, že oblast IT je velkým problémem celého resortu.

Podle mluvčího ministerstva Vladimíra Řepky je Kučera zkušeným odborníkem, na Pozemkovém fondu působil téměř 20 let. „Zde od roku 2000 na různých pozicích získal dlouhodobé zkušenosti s technickou i programovou částí v IT. Jeho nejbližší cíle jsou jednak stabilizace chodu ICT a ve spolupráci s ostatními složkami ministerstva a resortu rozvoj elektronizace justice,“ reagoval mluvčí na dotaz České justice.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová při posledních interpelacích v Poslanecké sněmovně přiznala, že elektronizace justice je rest Ministerstva spravedlnosti, který se snaží řešit a napravovat. „Nicméně, přišla jsem v květnu do funkce a teprve to rozhýbáváme, takže je možné, že se všechno nedostalo do investičního plánu, nicméně s tím počítáme,“ uvedla. Nový šéf IT se podle ní již „rozkoukává a začíná mít nápady“.

Vyjádřila se i k elektronickému soudnímu spisu, jehož zavedení zatím v tuzemské justici vázne. „Němečtí kolegové nám poskytli úplně fantastickou součinnost, takže tam teď budu posílat pracovní skupiny, aby to v podstatě okopírovaly a převedly na naše české podmínky, protože tam jim to skutečně funguje výborně,“ vysvětlila ministryně.

Pokračovat chce resort v elektronizaci jednotlivých jednacích, sbírce rozhodnutí nebo v tvorbě nových elektronických insolvenčních formulářů. Úvodní formulář ministerstvo představilo minulý týden. Pozadu je ČR se zveřejňováním soudních rozhodnutí na internetu. Přestože se o jejich elektronizaci dlouhodobě jedná, zavedení je zatím v nedohlednu.

(epa)