Benešová na tiskové konferenci s Babišem Foto: MSP

Premiér Andrej Babiš navštíví s ministryní Benešovou Nejvyšší správní soud

Předseda vlády Andrej Babiš a ministryně spravedlnosti Marie Benešová navštíví ve středu 15. ledna 2020 Nejvyšší správní soud. České justici to minulý týden potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Účast Andreje Babiše pak potvrdili jeho dva poradci.

„Mezi tématy jednání je správní soudnictví, jeho systém a organizace, vývoj v oblasti správního soudnictví, počty a rozdělení soudců či otázky procesního práva,“ sdělil k návštěvě České justici mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová zamíří na Nejvyšší správní soud na základě pozvání předsedy soudu Michala Mazance.

Podle informací České justice premiér Andrej Babiš vyjádřil přání se návštěvy zúčastnit. Ačkoliv nejsou známy podrobnosti jeho zájmu, lze usuzovat, že se bude ptát na problémy správního soudnictví z pohledu jeho rychlosti při rozhodování například sporů ohledně velkých dopravních staveb.

Vláda v minulém roce opakovaně projednávala informace ministerstva dopravy, kde byla právě rychlost správních soudů kriticky zmiňována. Nejvyšší správní soud také stojí v čele kritiků nového stavebního zákona z dílny ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové.

Petr Dimun