Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Ministryně Benešová postavila soudce Sotoláře mimo službu

Soudce pražského městského soudu Alexandr Sotolář, který manipuloval s výpověďmi v kauze opencard, je postaven mimo službu. Radiožurnálu to potvrdila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Soudce se rozhodla odstavit už před týdnem. „Důvody jsou jasné. Je tam kárná žaloba a je obava, aby nedělal dál tyto praktiky,“ řekla Radiožurnálu ministryně.

Kárnou žalobu podal Sotolářův nadřízený Libor Vávra. Navrhuje, aby Nejvyšší správní soud zbavil Sotoláře funkce funkce předsedy soudního senátu natrvalo. Zbavení funkce soudce ze strany ministryně Benešové je tedy poměrně neobvyklý krok. K němu šéf resortu obvykle přistupuje, když je v kárné žalobě navrženo odejmutí taláru.
Dokonce se v justici objevuje názor, že by o tuto pravomoc měl ministr spravedlnosti přijít a o dočasném zproštění by rozhodoval jen kárný senát NSS.

V kárné žalobě vytýká Vávra Sotolářovi jak dezinterpretování některých důkazů, tak i nerespektování názoru odvolacího soudu. Sotolář před časem přešel řešit odvolací agendu a jako prvostupňový předseda senátu už pouze dokončoval své dřívější neuzavřené kauzy.

Nadační fond proti korupci na Sotoláře podal trestní oznámení. Tvrdí, že soudce padělal veřejnou listinu a zneužil svou pravomoc, když manipuloval s protokoly z hlavního líčení v trestní kauze opencard. Z protokolů z hlavního líčení a z nahrávek jeho průběhu podle protikorupčního fondu plyne, že někdo záměrně zkresloval protokoly z výslechů obžalovaných i svědků v neprospěch stíhaných politiků.

Sotolář v kauze opencard dvakrát uznal bývalého pražského primátora Tomáše Hudečka (dříve TOP 09) a další radní vinnými z porušování povinností při správě cizího majetku. Vrchní soud ale oba jeho rozsudky zrušil a nyní má případ na starosti nová soudkyně.

(čtk, epa)