Ministerstvo ve zprávě uvádí, že resort využívá produkty společnosti Microsoft historicky Foto: archiv

Benešová bude vládu informovat o IT zakázce za 220 milionů korun

Vláda v pondělí projedná smlouvu se společností DNS, která má spravovat produkty společnosti Microsoft, používané ministerstvem spravedlnosti, po vypršení nynějších licencí. Materiál vládě předkládá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se souhlasem ředitele odboru hlavního architekta eGovernmentu ministerstva vnitra Petra Kuchaře.

Firma vzešla podle informace pro kabinet, které má ČTK k dispozici, z minitendru, kterého se zúčastnili tři uchazeči. Ministerstvo za zakázku zaplatí 8,8 milionu eur (zhruba 220 milionů korun) včetně DPH ve třech ročních splátkách, smlouva má platit do listopadu 2022.

Ministerstvo ve zprávě uvádí, že resort využívá produkty společnosti Microsoft historicky. Většině produktů přitom bude v blízké době končit podpora výrobce a jejich další provozování by bylo bezpečnostním a technologickým rizikem. O nejlepším řešení situace úřad loni jednal s Microsoftem. Nakonec vyhlásilo ministerstvo vnitra na podporu produktů Microsoftu minitendr, kterého se vedle společnosti DNS zúčastnily firmy T-Mobile Czech Republic a Autocont.

„Minitendr byl ukončen dne 23. prosince 2019 a jako nejvhodnější nabídka byla vybrána nabídka společnosti DNS s cenou 8,828.691 euro včetně DPH, která je rozdělená do tří ročních plateb,“ uvádí zpráva. Podotýká také, že bez souhlasu mezi ministerstvem spravedlnosti a Microsoftu nemůže společnost DNS zakázku plnit a nabídnuté smluvní podmínky jsou společností Microsoft garantované pouze do 26. března. Po té by se musel celý výběr dodavatele opakovat.

Kvůli problematické IT zakázce ministerstva dopravy vláda nedávno rozhodla, že veškeré záměry zakázek na IT u státních institucí v ceně nad šest milionů korun bude schvalovat odbor hlavního architekta eGovernmentu na ministerstvu vnitra. Některá ministerstva měla v posledních týdnech kvůli IT systémům problémy. Ministerstvo dopravy řešilo předražený systém na elektronické dálniční známky, na ministerstvu práce a sociálních věcí kvůli zadávacímu řízení zasahovala tento týden policie a obvinila dva lidi. Kvůli zakázce na systém k elektronickým dálničním známkám skončil v lednu ve vládě ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Stát měl za systém původně zaplatit 401 milionů korun, Státní fond dopravní infrastruktury zakázku po velké kritice zrušil.

(čtk, epa)