Foto: pixabay

Nejvyšší soud kvůli koronaviru odložil páteční exkurze a besedu

Nejvyšší soud odložil na neurčito akce, které plánoval uspořádat v pátek jako součást Noci práva. Důvodem jsou rizika spjatá s novým typem koronaviru. Komentované prohlídky budovy i beseda se soudci se uskuteční v pozdějším termínu, oznámil na webu soudu jeho mluvčí Petr Tomíček.

Soud přijímá i další preventivní opatření. Soudci a zaměstnanci, kteří pobývali v rizikových oblastech, případně tam cestovali jejich blízcí, nyní pracují z domova. Ostatní dostali doporučení, aby spolu komunikovali prostřednictvím telefonu nebo e-mailu a omezili návštěvy v kancelářích.

„Hromadná exkurze i beseda by byly v rozporu s těmito opatřeními. Hodláme k riziku nákazy přistupovat zodpovědně a konzistentně, chránit přitom chceme také zdraví samotných účastníků plánované akce,“ uvedl Tomíček.

Noc práva je program, do kterého se v pátek zapojuje více justičních a akademických institucí v Praze, Brně, Olomouci a Ostravě. Například Nejvyšší správní soud podle své mluvčí Sylvy Dostálové zatím nepočítá s tím, že by své akce rušil či odkládal.

Páteční akci zatím neplánuje zrušit ani vedení Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, která dosud neomezila výuku. „Účast je na zvážení jednotlivých zájemců a přednášejících. Akce navíc bude s menším počtem účastníků. Situace se může změnit s ohledem na nový, dosud nepředvídaný vývoj,“ sdělil dnes ČTK děkan právnické fakulty Václav Stehlík.

Na Nejvyšší soud se registrovalo asi 200 lidí. Registrace ale nebyla povinná, účast by tak podle Tomíčka byla nejspíš vyšší.

„K odložení plánovaného programu přistupujeme s vědomím, že exkurze a besedu se soudci je možno uspořádat v náhradním termínu, popřípadě více termínech,“ uvedl Tomíček.

Registrovaným účastníkům, jejichž e-mailové adresy získá od hlavního pořadatele Noci práva, spolku Nugis Finem, se Nejvyšší soud omluví a následně s nimi bude komunikovat o náhradním termínu.

(čtk)