Vnitro kvůli koronaviru odpouští lhůty držitelům zbraní, nový průkaz si ale nelze opatřit

Opatření pro všechny držitele zbraní a střeliva a žadatele o registraci nebo prodloužení zbrojního průkazu vydává ministerstvo vnitra. V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru COVID-19 ale vnitro uzavřelo oddělení zbraňové agendy pro osobní styk a žádá jen elektronickou komunikaci. Odpouští některé lhůty pro podání a další podmínky přesouvá v některých případech na dobu po stavu nouze. Zastavuje také zkoušky způsobilosti, takže nový průkaz ani zbraň si nyní nelze legálně opatřit.

Opatření formou „informace“ publikoval odbor bezpečnostní politiky ministerstva vnitra už minulý týden. Vyřizování záležitostí (úkony) podle zákona o zbraních a střelivu nelze podle ministerstva vnitra považovat až na výjimky za neodkladné úkony.

Agendu zbraní zajišťují jednotlivá pracoviště Služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policie ČR. Tato pracoviště stejně jako další pracoviště Policie ČR nyní uzavřela pro přímý styk s žadateli. „Dochází k uzavření přepážek OSZBM. Ve zcela nezbytných případech lze záležitost fyzické nebo právnické osoby vyřídit individuálně, a to přednostně v elektronické formě, telefonicky nebo korespondenčně (poštou). I v takových výjimečných případech je třeba důsledně zajistit zvýšenou ochranu před šířením koronaviru,“ uvádí vnitro v Informaci s tím, že už v současné době není nutné docházet na pobočky osobně, ale věci lze vyřizovat elektronicky nebo korespondenčně.

Informace se nachází zde.

Platnost zbrojního průkazu naváže zpětně

Podle zákona musí držitel zbrojního průkazu požádat o jeho prodloužení dva měsíce před tím, než platnost průkazu vyprší. Pro tyto žadatele má vnitro přesný návod, jak postupovat.

Doporučujeme postupovat takto:

a) v případě držitelů zbrojních průkazů, jejichž zbrojnímu průkazu končí platnost za méně než 6 měsíců, ale více než 3 měsíce, doporučujeme podání žádosti o vydání nového zbrojního průkazu odložit,

b) v případě držitelů zbrojních průkazů, jejichž zbrojnímu průkazu končí platnost za méně než 3 měsíce, doporučujeme podat žádost o vydání nového zbrojního průkazu korespondenčně nebo elektronicky,

c) v případě korespondenčního nebo elektronického podání žádosti podle písmene b) nemusí být s ohledem na aktuální situaci součástí žádosti zdravotní posudek, správní poplatek a „pasová“ fotografie; zejména v případě zdravotního posudku se v současnosti nejeví jako vhodné zatěžovat zdravotní systém rutinní posudkovou péčí; k doplnění těchto náležitostí žádosti bude držitel vyzván ze strany OSZBM po ukončení nouzového stavu,

d) v případě zbrojního průkazu, o nějž byla podána žádost podle písmene c) a u kterého skončí platnost v době trvání nouzového stavu, bude po dodatečném doložení lékařského posudku a „pasové“ fotografie a uhrazení správního poplatku po skončení nouzového stavu, vydán standardně nový zbrojní průkaz, který bude zpětně svou platností navazovat na dosavadní zbrojní průkaz.

Z návodu vyplývá, že odpuštěna bude lhůta a policie žádost o prodloužení při nesplnění podmínek nezamítne, avšak průkaz bude do zpětného prodloužení „propadlý“.

Nové průkazy a zbraně až po skončení nouzového stavu

Ministerstvo vnitra rovněž oznámilo, že do skončení nouzového stavu pozastavuje zkoušky odborné způsobilosti, kterou musí každý držitel zbrojního průkazu složit před komisařem a která je podle zákona podmínkou k vlastnictví zbraně. „Pozastavení provádění zkoušek odborné způsobilosti:  Provádění zkoušek odborné způsobilosti se dočasně pozastavuje. Provádění zkoušek bude obnoveno po odeznění zvýšeného rizika nákazy koronavirem. Uchazeč, který do doby vyhlášení nouzového stavu neuspěl u praktické části zkoušky odborné způsobilosti a byl by oprávněn tuto část zkoušky opakovat podle § 10 vyhlášky č. 221/2017 Sb., bude k opakování zkoušky odborné způsobilosti vyzván po ukončení nouzového stavu,“ uvádí k tomu vnitro.

Bez složení zkoušky a bez zbrojního průkazu si nelze legálně zbraň opatřit. V České republice je nyní přes tři sta tisíc vlastníků zbraní a držitelů zbrojních průkazů.

Irena Válová