Eskortní vůz Ilustrační foto: Vězeňská služba

Benešová podporuje odklad nástupu vězňů do výkonu trestu kvůli omezení šíření nákazy koronaviru

Vězeňská služba požádala předsedy krajských soudů, aby lidé odsouzení za banální trestné činy nemuseli za současné situace šíření koronaviru nastupovat do vězení. Toto opatření má snížit riziko zavlečení nákazy do věznic. Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal dnes v Radiožurnálu řekl, že do výkonu trestu nastupuje asi 500 odsouzených měsíčně. Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že žádost podporuje. U žádného vězně v Česku dosud nebylo onemocnění covid-19 zjištěno.

„Šlo by o odsouzené, kteří mají nezávažnou trestnou činnost, tedy o pachatele banálních trestných činů,“ uvedl Dohnal. Připomněl, že kvůli nemoci covid-19 přijala Vězeňská služba rozsáhlá preventivní opatření s cílem maximálně zabránit rozšíření onemocnění do věznic.

„Součástí těchto opatření bylo i oslovení jednotlivých předsedů krajských soudů, aby v zákonných možnostech zvážili odklad nástupu k trestu u odsouzených takzvaně z volné nohy, to znamená těch, kteří mají dobrovolný samostatný nástup do výkonu trestu v termínu, který určí soud. Nejedná se tedy o nebezpečné pachatele,“ uvedl šéf Vězeňské služby. Na problematiku upozornila také Unie obhájců.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) dnes o požadavku jednala prostřednictvím videokonference s Dohnalem i s předsedy krajských soudů. Žádost na dočasné omezení nařizování výkonu trestu odnětí svobody s ohledem na současnou epidemiologickou situaci podpořila.

„K omezení by mělo docházet pouze ve vhodných případech, tedy zejména za předpokladu, že ze strany odsouzeného nehrozí žádné nebezpečí pro životy, zdraví či majetek,“ shrnul postoj ministerstva mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová Repro: ČT

V současné době není žádný vězeň nakažený. Z 12.000 dozorců a civilních zaměstnanců Vězeňské služby se covid-19 potvrdil u 11 lidí, jeden člověk se už vyléčil, uvedl Dohnal. Mluvčí sboru Petra Kučerová minulý týden ČTK sdělila, že částečný výpadek příslušníků neohrozil schopnost zajistit ve věznicích bezpečnost a pořádek. „Zaměstnanci, kteří byli s těmito osobami v kontaktu, zůstávají doma. Vězněné osoby jsou izolovány od ostatních,“ popsala. Každá z českých věznic má možnost umístit vězně, u kterého existuje podezření na nákazu, odděleně.

Odděleně nyní věznice preventivně ubytovávají i vězně, kteří pracují ve venkovních provozech. Tento postup Vězeňská služba sama navrhla vládě a ministerstvo zdravotnictví ho ve středu vtělilo do samostatného mimořádného opatření.

„V současné době máme na venkovních pracovištích celkem okolo 700 vězňů, kteří pracují v potravinářství, odpadovém hospodářství, zemědělství, zdravotnictví nebo třeba pro Českou poštu, to znamená v provozech, které jsou nezbytně nutné. Za normálních okolností jsou jich na venkovních pracovištích přes tři tisíce,“ uvedla dnes Kučerová.

Vězni dál vyrábějí roušky chránící proti šíření koronaviru, denně jich podle Dohnala vyrobí zhruba 15.000. Roušky či ochranné štíty věznice dodávají nemocnicím, justiční soustavě, poště nebo domovům pro seniory.

Ve věznicích jsou od poloviny března zakázány návštěvy. Platí i další preventivní opatření proti šíření nákazy. Například každému, kdo přijde do věznice zvenčí, se při vstupu měří teplota. Případné uvolnění opatření záleží na rozhodnutí vlády. „V těchto věcech se musíme samozřejmě řídit nařízeními vlády, protože to, že Vězeňská služba dočasně uzavřela možnost návštěv věznic, bylo rozhodnutí vlády,“ poznamenal Dohnal.

(čtk, epa)