Termín justičních zkoušek byl zrušen kvůli koronaviru Foto: pixabay

Lidé, kteří po uvolnění režimu vycestují,budou muset do karantény

Lidé, kteří po uvolnění pravidel pro vycestování překročí hranice ČR, budou muset až na výjimky do povinné čtrnáctidenní karantény. Na tiskové konferenci to řekl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Návrh, podle kterého budou lidé moci v odůvodněných případech vycestovat za hranice po 14. dubnu, v pondělí schválila vláda. Lidé tak budou moci jet do ciziny z pracovních důvodů, navštívit lékaře nebo rodinu. Podrobnosti o výjimkách zveřejnilo vnitro na svých webových stránkách.

Hamáček upozornil, že opatření neznamená, že by Česko otevíralo hranice. „Státní hranice jsou stále uzavřené, my nevydáváme víza,“ zopakoval Hamáček. Do země nesmí až na výjimky vstupovat cizinci. V ČR zároveň stále platí nařízení ministerstva zdravotnictví o volném pohybu. „To znamená, že se vztahuje i na případy vycestování,“ uvedl ministr.

Do karantény nebudou muset lidé, kteří vycestují na dobu kratší než 24 hodin a to v případech, kdy půjde o zaměstnance záchranných složek, kteří museli zasahovat v sousedním státě nebo zemědělce, kteří musejí kvůli práci vyjet během dne do sousední země. Do karantény nebudou muset ani občané, kteří musejí za hranice jet k doktorovi, veterináři, na pohřeb, k soudu, na úřad nebo krátkodobě vyjet pečovat o rodinu. Důvod výjezdu budou muset na hranicích doložit. Kontrolovat je bude policie, která zároveň každého cestovatele povede v evidenci. Pokud doba v zahraničí přesáhne 24 hodin, bude následovat povinná dvoutýdenní karanténa.

„Naší snahou je, abychom se pomalinku dostávali do normálu, protože přiznávám, že plošný zákaz vycestování je, nebo byl, extrémním opatřením,“ prohlásil Hamáček. Kabinet ale podle něj zároveň nechce, aby přišly vniveč výsledky opatření, která platila doposud.

Výhledově se budou opatření spojená s vycestováním z ČR podle ministra uvolňovat v závislosti na vývoji epidemie v ČR i v sousedních státech. Kontroly zruší podle toho, jak se s nákazou vypořádaly jednotlivé země. I případné budoucí cestování na dovolenou bude záviset na destinaci, do které budou chtít lidé vyjet.

Pravidla se od příštího úterý změní i pro takzvané pendlery. Budou se moci po 14 dnech práce v cizině vrátit do České republiky, budou však muset jako doposud na dva týdny nastoupit do preventivní karantény. Doposud museli v zahraničí zůstávat minimálně tři týdny. Výjimku z tohoto pravidla mají zaměstnanci ve zdravotnictví, sociálních službách a integrovaného záchranného systému. Nově k nim přibudou pracovníci kritické infrastruktury. Vnitro upozornilo, že pracovníci musí sledovat pravidla v ostatních zemích, aby věděli, zda přicestování umožňují.

Nyní zatím do Velikonoční neděle 12. dubna trvá až na výjimky zákaz vycestování obyvatel České republiky stejně jako zákaz vstupu cizinců do Česka. První zákaz cestování přes hranice kabinet přijal s účinností od soboty 14. března, týkal se jen vymezených rizikových zemí. Už o dva dny později, tedy od pondělí 16. března, restrikci rozšířil na všechny státy.

(čtk)