Foto: pixabay

Vnitro: Odklad voleb kvůli koronaviru byl legitimní a důvodný

Obě dvě kola doplňovacích senátních voleb na Teplicku by se měla uskutečnit do 30. června. Počítá s tím návrh zákona, který vypracovalo ministerstvo vnitra. První kolo voleb by se tak konalo nejpozději 19. a 20 června, aby případné druhé kolo se dvěma finalisty mohlo být 26. a 27. června. Návrh počítá s tím, že lidé by si senátora vybírali z kandidátů, mezi nimiž se původně mělo rozhodnout na přelomu března a února.

Ministerstvo předlohou reagovalo na rozhodnutí Nejvyššího správní soudu (NSS) z minulého týdne. Soud v něm konstatoval, že vláda v polovině března jednala mimo svou pravomoc, když o odkladu voleb vyhlášených po náhlém úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) rozhodla kvůli epidemii koronaviru bez souhlasu Sněmovny. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po zveřejnění názoru NSS uvedl, že soud trval na zužujícím výkladu ústavního zákona o bezpečnosti ČR.

Vnitro v návrhu uvádí, že postup vlády byl legitimní a důvodný. Pokud by původně připravilo zákon, stal by se účinným zřejmě jen pár hodin před otevřením volebních místností. Usnesení NSS, podle kterého měla vláda předložit zákon o odložení voleb, nemá bezprostřední právní účinky z hlediska doplňovacích voleb, uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě. „Je ale pravděpodobné, že by se NSS svým právním názorem řídil i v případném budoucím řízení o neplatnosti voleb,“ vysvětlilo předložení zákona vnitro.

Nenapravit situaci po verdiktu, který označuje vládní usnesení za akt „natolik vadný, až je nicotný“, by tak podle resortu znamenalo nezanedbatelné riziko pro právní jistotu. Kabinet by měl Sněmovně navrhnout, aby předpis projednala zrychleně v aktuálním stavu legislativní nouze.

Podle předpisu by měl prezident Miloš Zeman dny konání voleb stanovit alespoň 20 dní předem tak, aby se první i případné druhé kolo uskutečnily do 30. června. „Zákon výslovně také stvrzuje platnost dosavadních úkonů v procesu přípravy voleb, například registrace kandidátů. Lhůty, které neproběhly do 15. března 2020, zákon odpovídajícím způsobem prodlužuje,“ uvedlo vnitro.

První kolo doplňovacích voleb na Teplicku bylo v plánu 27. a 28. března, druhé se mělo konat 3. a 4. dubna. Vítěz se ujme mandátu na zbytek Kuberova volebního období, tedy asi na čtyři roky. Mandát chce získat teplický primátor Hynek Hanza (ODS), ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) či ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman (za Senátor 21 s podporou TOP 09, Liberálně ekologické strany a Strany zelených), který při předchozích volbách před dvěma lety postoupil s Kuberou do finálového kola. Z desítky zaregistrovaných kandidátů z voleb odstoupil kandidát Pirátů Tomáš Tožička kvůli svým kontroverzním vyjádřením na sociálních sítích.

NSS konstatoval, že vláda jednala mimo pravomoc a měla Parlamentu předložit zákon už původně. „Chránit je třeba nejen zdraví, životy a hospodářství, ale i demokratický ústavní a právní stát,“ stojí v rozhodnutí, které se primárně týká návrhu na pozastavení činnosti hnutí List Jaromíra Soukupa. Soud také kritizoval to, že by měl prezident stanovit termín voleb na základě usnesení vlády. „Jistě nelze uvažovat o tom, že by normativní podmínky výkonu ústavní pravomoci prezidenta republiky mohla zakládat vláda pouhým usnesením, které ani není právním předpisem,“ konstatoval NSS.

(čtk)