Soudní exekutoři mají úspěšnost vymáhání ke 30ti procentům Foto: Facebook

Kombinace koronaviru a dobré ekonomiky zřejmě vedla k historickému poklesu exekucí

Podle nových statistik Exekutorské komory ČR poklesl počet nově zahájených exekucí oproti roku 2019 o čtvrtinu. Za první tři měsíce roku 2020 bylo zahájeno 105 000 nových exekučních řízení, což je pokles o 34 000 nových exekucí. Zřejmě se střetl dlouhodobý trend založený na dosavadní dobré ekonomické situaci s opatřeními proti šíření nemoci Covid-19, soudí exekutoři.

Vyplývá to z komentáře Exekutorské komory ke statistice za 1. čtvrtletní, kterou aktuálně Komora zveřejnila. „Exekutorská komora zveřejnila nové statistiky týkající se prvního kvartálu roku 2020. I přes možnost, že výsledky byly částečně ovlivněny koronavirovou situací v České republice, potvrdil se dlouhodobý pokles v počtu nových exekucí,“ uvádí Komora na svém webu.

V prvním čtvrtletí roku 2020 bylo zahájeno 105 000 nových exekučních řízení, což je historicky nejmenší počet kvartálně zahájených exekucí. Oproti poslednímu kvartálu roku 2019 jde o pokles o 21 000 exekučních řízení, tj. kvartálně pokles o více než 16 %, vypočítává Komora.

„V meziročním srovnání je pokles ještě větší. Oproti prvnímu čtvrtletí roku 2019 jde o pokles o 34 000 nově zahájených exekucí, tj. téměř o jednu čtvrtinu. Současně je třeba dodat, že první kvartál roku 2019 byl z hlediska počtu zahájených exekucí nadprůměrný. I tak je počet exekucí zahájených v prvním kvartálu tohoto roku výrazně pod dlouhodobým trendem postupného poklesu nově zahajovaných exekucí,“ uvádí v komentáři exekutoři.

Podle Exekutorské komory je na hodnocení příčin zatím brzy: „Ale předběžně můžeme soudit, že se střetl dlouhodobý trend poklesu exekucí související s doposud dobrou ekonomickou situací v ČR a krátkodobý propad způsobený opatřeními v boji proti koronavirové epidemii. Obdobný trend očekáváme i v dalším čtvrtletí.“

Po vyhlášení pandemie koronaviru Exekutorská komora sama vydala doporučení svým členům, aby pozastavili v určitých případech činnost a omezili některé fáze řízení, zastavili soupisy majetku i vyklízení, jak Česká justice informovala.

Exekutorská komora rovněž uspořádala neveřejnou sbírku na lidi ohrožené koronavirem.

Poté se tématu exekuce ujali zákonodárci, kteří navrhli zákaz exekuce prodejem nemovitosti, pokud dluh nečiní více než sto tisíc korun a dlužník v ní bydlí nebo moratorium na insolvence po dobu koronavirové pandemie.

Návrh schválili poslanci ve zrychleném řízení. Z materiálu nakonec vypadl návrh ministryně Marie Benešové na zastavení exekucí, kde exekutor po dobu posledních tří let nic nevymohl, i bez souhlasu věřitele.

(ire)