Exekucí proti r. 2022 přibylo o 29.800 na 4,06 mil, dlužníků je méně Foto: Jan Novák

Exekutoři mají zastavit soupisy majetku, vyklízení a omezit provoz, radí kvůli koronaviru Komora

S výjimkou případů hodných zvláštního zřetele neprovádět do konce března vyklízení, soupisy majetku povinných ani kamenné dražby doporučila exekutorům kvůli riziku šíření koronaviru Exekutorská komora ČR. Komora rovněž svým členům radí, aby omezili styk s veřejností i pokladní hodiny. V pondělí k doporučení přibylo oznámení, že sídla Komory v Praze a Brně se uzavřou, ale centrální evidence exekucí dále funguje.

Komora v zájmu účastníků exekučních řízení a třetích osob doporučuje, aby exekutoři omezili úřední i pokladní hodiny a poučili účastníky, jak komunikovat elektronicky a platit dálkově.

Kromě toho vydala Komora doporučení, aby exekutoři do 31. března 2020 „neprováděli soupisy a zajištění nebo převzetí movitých věcí, s výjimkou případů zvláštního zřetele hodných“.

Exekutoři nemají podle Komory vykonávat ještě další činnosti, které jsou v současnosti rizikové. Komora proto doporučuje: Neprovádět vyklizení, s výjimkou případů zvláštního zřetele hodných, neprovádět osobní doručování písemností, s výjimkou případů zvláštního zřetele hodných, popř. zvolit bezkontaktní způsob doručení u písemností, u kterých je to možné a  neprovádět „kamenné dražby“, s výjimkou případů zvláštního zřetele hodných.

Doporučení má Komora i pro příjem zásilek a hotovosti: Při příjmu listinných zásilek a hotovosti dbát zvýšených hygienických opatření, uvádí Komora.

Současně Komora informuje, že pošta v oblastech rozšíření nákazy, změní způsob doručování a účastník řízení s tím musí počítat. „Prezidium Exekutorské komory ČR upozorňuje, že v případě doručování do lokalit zasažených koronavirem Česká pošta bude doručovat bezkontaktně. Je proto třeba dbát pečlivěji na to, zda konkrétní způsob doručování byl v souladu s procesními předpisy,“ uvádí Exekutorská komora ČR.

Doporučení pro exekutory vydala Exekutorská komora ČR v návaznosti na opatření související s nepříznivým vývojem epidemiologické situace ve výskytu onemocnění COVID-19 Exekutorská komora ČR, uvádí Komora.

Celé doporučení je zde:

V pondělí  k doporučení přibylo oznámení, že sídlo Exekutorské mory ČR v Praze a v Brně bude uzavřeno. Centrální evidence exekucí, kterou ze zákona Komora vede, nadále funguje, informují exekutoři na svém webu.

Ministerstvo spravedlnosti o víkendu vydalo stanovisko, podle kterého se krizová opatření nevztahují na advokáty, exekutory, notáře či insolvenční správce.

(ire)