Krajský soud v Českých Budějovicích Foto: Wikipedia

Krajský soud v Českých Budějovicích má vést Flanderová, v Hradci Králové uspěl Lanžhotský, v Ústí Ceplová

Ministerstvo spravedlnosti uzavřelo tři výběrová řízení na předsedy krajských soudů. Krajský soud v Hradci Králové má vést jeho místopředseda pro věci civilní Vladimír Lanžhotský, který byl jediným kandidátem. Na novou šéfku Krajského soudu v Českých Budějovicích navrhla výběrová komise Ministerstva spravedlnosti předsedkyni Okresního soudu v Písku Martinu Flanderovou. V Ústí nad Labem pak zvítězila dočasně pověřená předsedkyně Lenka Ceplová. České justici to potvrdily zdroje z výběrové komise a Ministerstva spravedlnosti.

Lenka Ceplová se sice stala vítězkou výběrového řízení na předsedkyni ústeckého krajskehé soudu, zdroj z komise ale České justici prozradil, že všichni kandidáti byli velmi kvalitní. Kromě Ceplové kandidoval místopředseda soudu Tomáš Zadražil a Roman Buchal z jeho liberecké pobočky. Resort spravedlnosti odmítl výsledky oficiálně komentovat. „V rámci transparentnosti justice velmi ráda seznámím veřejnost se jmény soudců, které navrhnu panu prezidentovi do vedení krajských soudů. Budu ctít výsledky a doporučení výběrové komise, tak jsem to již učinila např. v případě předsedy Vrchního soudu v Praze Luboše Dörfla. Jakmile se s výsledky komise seznámím, bezodkladně připravím návrhy pro pana prezidenta a sdělím jména doporučených kandidátů,“ řekla České justici ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Ta nedávno v rozhovoru uvedla, že jména kandidátů výběrových řízení nechce tajit.

V Českých Budějovicích neuspěl podle informací České justice dočasně pověřený předseda Jiří Šťastný ani místopředseda Zdeněk Strnad. Soud je bez řádného vedení od počátku roku, kdy ze zdravotních důvodů skončil Milan Tripes. V Hradci Králové dosud krajskému soudu šéfuje Jan Čipera.

Ve výběrové komisi zasedli náměstci ministryně spravedlnosti Klára Cetlová a Michal Franěk. Dále rozhodovali funkcionáři nejvyššího, vrchního a krajského soudu. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová opakovaně uvedla, že bude respektovat a prezidentovi navrhovat ke jmenování vítěze výběrového řízení. Funkční období předsedy je sedm let. Šéfové soudů nesmí mandát podle rozhodnutí Ústavního soudu opakovat.

Kromě těchto tří soudů probíhá v současné době i výběrové řízení na předsedu Krajského soudu v Plzni a na předsedu Městského soudu v Praze.

Eva Paseková