Ministryně spravedlnosti Marie Benešová vyslala na projednávání kárné žaloby za sebe úřednici Reprofoto ČT

Vyloučila bych se, řekla Benešová na adresu soudce, který zrušil opatření vlády proti koronaviru

Stát opatřeními proti šíření epidemie nového typu koronaviru škodu nezpůsobil, řekla dnes v České televizi (ČT) ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Nepředpokládá, že žaloby o náhradu škody budou úspěšné. Pokud to bude potřeba, na jednání o těchto žalobách přesune trestní soudce. Benešová také uvedla, že na místě soudce, který zrušil opatření vlády proti koronaviru vydaná podle zdravotního zákona, by se z jednání vyloučila. Jeho bratr je opoziční politik, poukázala.

Vláda jako opatření proti koronaviru mimo jiné nařídila uzavřít obchody, restaurace a zastavila provozování dalších služeb. „Stát žádnou škodu nezpůsobil,“ řekla Benešová. „Škodu hradí ten, který ji způsobil, a říkám, stát to rozhodně není,“ dodala. Na žaloby o náhradu škody se podle ní třesou advokáti, kteří doufají v tučné odměny. Škodu ale není jednoduché prokázat a odškodnění musí být v souladu s dobrými mravy, uvedla. V otázce úspěchu žalob je pesimistka, řekla.

Opatření vlády podle Benešové byla nutná, aby se v Česku neodehrálo to co v Itálii, která patří k nákazou nejvíce zasaženým zemím v Evropě. „Opatření byla přiléhavá situaci,“ podotkla. Každý podnikatel podle ní musí být na podobnou situaci připravený a měl by mít „vatu“, aby přežil.

Pokud by se objevilo více žalob o náhradu škody, je Benešová připravená reagovat. „Já bych soudce z trestního úseku přesunula na ten úsek, kde to bude potřeba, aby řešili tyto škody, nové bych nenabírala,“ řekla. Doplnila, že je to možné, protože klesá kriminalita.

K rozsudku pražského městského soudu, který koncem dubna zrušil čtyři opatření ministerstva zdravotnictví omezující volný pohyb, maloobchod a služby v provozovnách, Benešová uvedla, že nesouhlasí s postupem soudu. Podle rozsudku byla opatření nezákonná, protože je vláda nepřijala podle krizového zákona. Ministerstvo zdravotnictví plánuje proti verdiktu kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Benešová dnes řekla, že pro vydání opatření byl zdravotní zákon přiléhavější než krizový, protože jde o epidemii. K rozhodování městského soudu uvedla, že soud pomáhal podateli vylepšit stížnost tak, aby byla úspěšná, což je proti judikatuře NSS i Ústavního soudu. „Já být na místě toho soudce, tak se vyloučím,“ řekla také. Důvodem pro vyloučení měla být podle ní podjatost, protože bratrem soudce Štěpána Výborného je současný lidovecký poslanec a donedávna šéf KDU-ČSL Marek Výborný. Soudce Výborný České justici řekl, že se necítil být podjatý a celý senát rozhodoval podle nejlepšího vědomí a svědomí.

Benešová se také vyjádřila k obnově činnosti soudů a návštěv ve věznicích. Obnova jednání je v pravomoci předsedů soudu, se kterými měli zástupci ministerstva spravedlnosti poslední videokonferenci zhruba před třemi týdny. „Všichni se shodli na tom, že to spustí a začnou nařizovat jednání,“ řekla Benešová. Předpokládá, že soudy během léta doženou skluzy, které vznikly zastavením jejich činnosti kvůli koronaviru. Možné je podle ministryně povolat soudce z důchodu, pokud to bude potřeba.

Návštěvy ve věznicích, které nyní nejsou možné kvůli koronaviru, by se podle Benešové měly obnovit po 17. květnu. „Zatím by to bylo jen po jednom rodinném příslušníku, byla by tam plexiskla,“ řekla. Nutná by byla také další hygienická opatření, návštěvám by se měřila teplota, dodala.

(čtk, epa)