JUDr. Roman Horáček, Ph.D. Foto: VS Praha

Ministryně jmenovala Horáčka místopředsedou vrchního soudu

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) jmenovala soudce Romana Horáčka místopředsedou pražského vrchního soudu. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo tiskové oddělení ministerstva s tím, že Horáček se funkce ujme od 1. července. Benešová tak vyhověla návrhu předsedy soudu Luboš Dörfla.

Horáček, který se specializuje na průmyslová práva, působí na Vrchním soudu v Praze od roku 2014. Od začátku tohoto měsíce ho Dörfl pověřil řízením civilního úseku soudu. V řadách místopředsedů Horáček doplní Ivanu Mlejnkovou, Stanislava Bernarda, Jana Sváčka a Františka Kučeru.

Dörfl je předsedou pražského vrchního soudu od začátku letošního roku. Nahradil Jaroslava Bureše, kterému skončilo sedmileté funkční období. Druhým uchazečem o post předsedy byl Sváček.

Na webu soudu Dörfl už dříve napsal, že Horáček patří mezi špičkové odborníky a že jeho představy o dalším směřování úseku civilního soudnictví jsou mu blízké. Horáček také šéfuje soudcovské radě vrchního soudu. „Věřím, že bude mít i přirozenou autoritu k prosazení potřebných změn na oddělení, které bude řídit,“ uvedl předseda.

V médiích Dörfl řekl, že si Horáčka povolal jako posilu k provedení všech změn na soudu. Jde o organizační změny v senátech, v rozdělování případů a souvisí i s generační výměnou soudců.

Horáček po absolvování Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze působil 12 let jako právník u Úřadu pro vynálezy a objevy, který se později transformoval na Úřad průmyslového vlastnictví. Dlouhodobě se věnuje ochranným známkám, označení původu, doménovým jménům, vymáhání práv k průmyslovému vlastnictví a ochraně práv z průmyslového vlastnictví na internetu. Od roku 2006 přednáší tuto problematiku na Metropolitní univerzitě v Praze. Před příchodem k vrchnímu soudu pracoval sedm let u Městského soudu v Praze.

(čtk)