Lukáš Nečesaný se domáhá odškodného ve výši 18,8 milionů korun. Foto: Reflex

Kauza Nečesaných zůstala soudci, který soudil i jejich syna

Odvolání v korupční kauze bývalého ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného a jeho ženy Šárky bude s konečnou platností řešit stejný soudce, který měl na starosti i případ jejich syna Lukáše. Uvedla to mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová. Manželé Nečesaní tedy neuspěli se svou stížností, kterou řešil Nejvyšší soud.

Předseda senátu Vrchního soudu v Praze Jiří Lněnička v minulosti opakovaně zrušil zprošťující verdikt nad Lukášem Nečesaným, který byl obžalovaný z pokusu o loupežnou vraždu kadeřnice v Hořicích. Loni nakonec mladíka pravomocně osvobodil, nicméně uvedl při tom, že rozhodnutí je z jeho pohledu špatné, ale že vzhledem k procesní situaci neměl jinou možnost. Za tento výrok pak dostal výtku od předsedy Nejvyššího soudu.

Když Lněnička dostal podle rozvrhu práce přidělenou i kauzu Nečesaného rodičů, Luděk a Šárka Nečesaní namítli, že je vůči jejich rodině podjatý, a domáhali se výměny soudce. Dosáhli tím oddálení odvolacího zasedání, které Lněnička původně plánoval na letošní leden. Nyní již soudce stanovil další termín. „Veřejné zasedání v této věci je nařízeno na 26. srpna 2020,“ sdělila Kolářová.

Nečesaní jsou stíháni za korupci a za praní špinavých peněz. Obžaloba viní někdejšího šéfa krajské nemocnice z přijetí úplatků ve výši 23 milionů korun. Manželé vinu odmítají a tvrdí, že stíhání souvisí s jejich bojem za očištění syna. Liberecký krajský soud je loni v létě osvobodil kvůli nedostatku důkazů, proti čemuž se odvolal státní zástupce. Luďkovi Nečesanému tak stále hrozí pět až 12 let vězení, jeho ženě tři až osm let.

Lukáš Nečesaný, který za napadení v Hořicích strávil dva roky ve vězení, se nyní společně s příbuznými domáhá po státu odškodného ve výši 45 milionů korun.

(čtk)