Nejvyšší správní soud. Foto: archiv

NSS: Registrace do volební kampaně je ve skutečnosti povolení a zásah do svobody slova a projevu

Povinnost takzvaných třetích osob registrovat se pro vedení volební kampaně je podle Nejvyššího správního soudu (NSS) zásahem do svobody projevu. Proto NSS přerušil řízení o kasační stížnosti proti pokutě za propagaci filmu a kritické knihy o současnému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a obrátil se na Ústavní soud s návrhem na zrušení části volebního zákona. Volební senát NSS dnes svou argumentaci zveřejnil na webu soudu.

„Svoboda projevu, a zejména politického projevu, je nezbytným předpokladem volné soutěže politických sil v demokratickém právním státě – podmiňovat její uplatnění předchozím povolením či registrací u mocenských orgánů, pod trestem pokuty, je překročením tabu její nedotknutelnosti,“ uvedl předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

Sporná část volebního zákona umožňuje Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí pokutovat takzvané třetí osoby, například spolky, které placenou formou zasahují do volební kampaně, aniž by je předtím úřad zaregistroval.

Cíl právní úpravy, tedy transparentnost kampaně, je podle NSS sice legitimní, lze ho však dosáhnout jinými prostředky, které budou méně zasahovat do svobody projevu. Soud zmínil například povinnost uvádět na propagačních materiálech údaje o zadavateli a zpracovateli.

„Kampaň nemá být anonymní, ve slušné společnosti je správné žádat, aby se každý pod svůj projev i podepsal,“ uvedl Langášek. Něco jiného je však podmiňovat účast v kampani, a tedy realizaci svobody politického projevu, předchozí registrací u orgánu veřejné moci. Podle volebního zákona se třetí osoba může účastnit kampaně až ode dne následujícího po okamžiku registrace. Ve skutečnosti se tak registrace stává povolením.

Správní soud se problematikou zabýval na základě kasační stížnosti spolku Svoboda projevu, který dostal od úřadu pokutu 27.000 korun. Před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2017 nechal publikovat v novinách a na plakátech inzeráty s nadpisem „Proč nám chce Andrej Babiš vládnout“ a tiskl pozvánky na besedy spojené s projekcí dokumentárního filmu Selský rozum a prodejem knihy Žlutý baron. Krajský soud v Brně žalobu spolku zamítl. NSS o stížnosti zatím nerozhodne, bude čekat na stanovisko ústavních soudců.

Knihu Žlutý baron napsali novináři Zuzana Vlasatá a Jakub Patočka. Spolek založili kvůli organizaci propagačního turné.

(čtk, ire)