Premiér Andrej Babiš jedná se zástupci Exekutorské komory Foto: Twitter EK

Zástupci exekutorů jednali s Babišem, systém „sněhulák“ se podle nich v jiných zemích neosvědčil

O budoucnosti exekucí jednal dnes premiér Andrej Babiš s prezidentem Exekutorské komory České republiky Vladimírem Plášilem a prezidentem Mezinárodní unie soudních exekutorů (UIHJ) Marcem Schmitzem. Schůzky se zúčastnili i poslanci a zástupci ministerstva spravedlnosti. Hlavním bodem jednání byla chystaná novelizace exekučního řádu včetně zavedení teritoriality a situace v oblasti exekucí v mezinárodním měřítku.

„Informovali jsme pana premiéra o pohledu Exekutorské komory na chystanou novelu exekučního řádu, do které teď vstupuje celá řada nesystémových pozměňovacích návrhů. Ty mohou výrazně ztížit vymahatelnost práva a přinesly by zásadní komplikace věřitelům i dlužníkům,“ řekl prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil.

Důležitým bodem jednání byla debata o koncentraci řízení, tzv. sněhulákovi. Podle komory by šlo o nesystémových opatření. Prezident UIHJ Marc Schmitz seznámil premiéra Andreje Babiše s touto problematikou v mezinárodních kontextu. „Dle našich zkušeností z jiných zemí se nikde podobné řešení neosvědčilo. Tzv. sněhulák je nežádoucí,“ prohlásil Marc Schmitz.

Systém sněhuláka by znamenal, že by věřitel měl na začátku řízení nést náklady na poplatek a zálohu exekuce, což by ho nutilo zvážit, zda exekuci vůbec zahajovat. Jedná se o postup, kdy se exekuce jednoho dlužníka slučují pod jednoho exekutora na základě výběru věřitele, který začal vymáhat jako první. Proti stejnému dlužníkovi by se navíc měly exekuce vést u jednoho exekutora.

Odpůrci novely kritizují, že zatíží soudy, prodraží se a varují před principem nabalování exekucí. „Celý systém přidělování nových exekucí by vedl k vytvoření jen několika velkých exekutorských úřadů, protože služebně starší exekutoři s vysokým počtem v minulosti zahájených exekucí by získávali i nejvyšší počet nově zahájených exekucí,“ upozornila Exekutorská komora s tím, že novela je podle profesní organizace na hranici ústavnosti když dojde k tomu, že účastník exekučního řízení, tedy jak věřitel, tak i dlužník, budou v případě přijetí „Sněhuláka“ odňati zákonnému soudci.

(epa)