Robert Tempel u soudu Repro: youtube

Česko u ESLP neuspělo se snahou zvrátit verdikt o vrahu Tempelovi

Česko neuspělo se snahou zvrátit rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ESLP), které se zastalo doživotně odsouzeného vraha Roberta Tempela. Dnes to uvedl mužův advokát Jakub Kříž, informaci potvrdilo ministerstvo spravedlnosti. Rozsudek se stal minulý týden konečným, a Tempel se tak nyní může obrátit na český Ústavní soud s žádostí o obnovu svého trestního řízení.

„Jedná se o první případ doživotně odsouzeného, u nějž shledal ESLP v řízení proti ČR porušení práva na spravedlivý proces. Případ poukazuje na systémovou disfunkci trestního soudnictví,“ konstatoval Kříž.

Štrasburský soud se za Tempela postavil letos v červnu. Stanovil, že muž má od státu nárok na odškodné ve výši zhruba 13.000 eur (zhruba 342.000 korun), a to i kvůli nepřiměřené délce řízení. Českou republiku tehdy soud zkritizoval za „významné selhání justice“ při projednávání mužova případu.

Česká vláda se s verdiktem nesmířila a vládní zmocněnec požádal, aby se věcí zabýval ještě velký senát soudu. „Kolegium pěti soudců žádosti České republiky nevyhovělo a nepřijalo věc k projednání. Věc je definitivně skončena,“ shrnul advokát.

„Účastníci řízení ve Štrasburku mohou požádat o postoupení věci velkému senátu do tří měsíců od vynesení rozsudku, čehož Česká republika využila. Evropský soud nicméně žádostem vyhovuje jen zcela ojediněle. Z dvanácti podobných žádostí tentokrát nevyhověl žádné. Rozhodnutí panelu pěti soudců, který žádosti posuzuje, neobsahují bližší odůvodnění,“ sdělil zmocněnec pro zastupování před ESLP Vít Alexander Schorm.

Dodal, že po zamítnutí žádosti nabyl rozsudek právní moci a závaznosti. Zároveň ale upozornil, že štrasburský soud se nezabýval otázkou, zda Tempel vraždy spáchal, či nikoliv. K červnovému verdiktu už dříve uvedl, že soudní senát ESLP nevysvětlil, jakými kritérii se má nadřízený národní soud řídit při rozhodování o odnětí věci v případech, kdy podle něj podřízený soud opakovaně chybuje a nedospěje ke správnému rozhodnutí.

Tempel si odpykává doživotní trest za dvojnásobnou vraždu spáchanou v roce 2001. Krajský soud v Plzni muže čtyřikrát osvobodil, pražský vrchní soud ale zprošťující verdikt pokaždé zrušil. Tempel byl pravomocně odsouzen až po přesunutí případu ke Krajskému soudu v Praze, a to v roce 2009. Definitivní tečku za kauzou udělal v roce 2012 Ústavní soud, který odmítl Tempelovu stížnost. Řízení tak trvalo deset let a jeden měsíc.

Vraždy, za něž byl Tempel potrestán, se staly na lesním parkovišti u Hruškové na Sokolovsku. Tempel tam podle pravomocného rozsudku předal své oběti 400.000 korun za auto, které si údajně chtěl koupit. Následně muže zastřelil. Zasáhl i druhého muže a poté jej bil do hlavy železnou tyčí s kusem betonu a montážním klíčem. Obě těla následující den zakopal. Tempel se hájil tím, že vraždu nespáchal on, ale člověk zvaný Biftek, jenž byl také na místě činu a jenž později v kauze vystupoval jako klíčový svědek.

(čtk)