Foto: Mladá fronta

Mladá fronta musí do konkurzu, míní insolvenční správkyně

Provoz vydavatelství Mladá fronta, které je v insolvenci, je ztrátový a každým dnem mu hrozí kolaps. Nemá dost příjmů ani na úhradu pohledávek za majetkovou podstatou. Jiný způsob než prohlásit na majetek Mladé fronty konkurz, není možný. Ve zprávě o stavu insolvenčního řízení to uvedla insolvenční správkyně vydavatelství Petra Hýsková.

Vrchní soud v Praze zrušil v září prohlášení konkurzu na Mladou frontu kvůli možné podjatosti soudce krajského soudu Zdeňka Strnada vůči Mladé frontě, případně dalším účastníkům řízení. Strnad byl z rozhodování vyloučen, spis má nově přidělen soudce Miloš Vondráček. Minulý týden Vrchní soud v Praze odmítl Vondráčkův návrh, aby insolvenční řízení převzal Městský soud v Praze. Důvody, že vydavatelství i většina věřitelů má sídlo v Praze, považuje Vrchní soud za nedostatečné. S přesunem řízení nesouhlasila ani Mladá fronta, ani insolvenční správkyně.

„Jiný způsob řešení úpadku, než prohlášení konkurzu na majetek dlužníka, bohužel není v dané chvíli možný. Bezodkladné rozhodnutí o způsobu řešení úpadku dlužníka je ve společném zájmu přihlášených věřitelů, ale též v zájmu samotného dlužníka, když provoz jeho závodu je ztrátový a jeho kolaps hrozí doslova každým dnem,“ uvedla Hýsková.

Ze zprávy dále vyplývá, že ekonomická situace vydavatelství se stále zhoršuje. Vydavatelství Mladá fronta již dříve na podzim uvedlo, že v řádu týdnů hrozí „nevratné zhroucení“ firmy. Zájem o koupi knižní divize projevila společnost Albatros Media s podmínkou, že obchod se musí stihnout do 31. října. Za divizi nabídl Albatros Media 35 milionů Kč.

V insolvenčním řízení se s pohledávkami přihlásilo přes 400 věřitelů, kteří žádají přibližně 400 milionů korun. V září podalo vydavatelství Mladá fronta k soudu v Českých Budějovicích návrh na prohlášení konkurzu a navrhlo, aby soud prohlásil konkurz na její majetek co nejdříve.

Do vydavatelství patří mimo jiné týdeník Euro a portál Euro.cz. Divize Knihy na trh ročně uvede kolem 250 nových titulů. Mladá fronta vydává i auto-moto a hobby magazíny, zdravotnické časopisy nebo periodika pro děti. Majitelem je podnikatel František Savov, který žije v Londýně a v ČR je obviněn v kauze daňových podvodů.

(čtk)