ODS kvůli výroku vyloučila Langa ze strany Foto: ODS Jesenice

Na sociální síti vyzýval k zabití prezidenta, poslance označil za „prasata“: Zeman podal kvůli výrokům Langa dovolání

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání v kauze bývalého radního Jesenice u Prahy Martina Langa (dříve ODS). Čelil obžalobě kvůli facebookovému příspěvku, ve kterém ostře napadal prezidenta Miloše Zemana i dalších politiky a volal po jejich brutálním potrestání. Justice případ postoupila do přestupkového řízení. Podle žalobců však jednoznačně šlo o trestný čin. O dovolání bude rozhodovat Nejvyšší soud.

Na sociální síti Lang loni na adresu Zemana mimo jiné napsal, že „je druhý Hitler a je nutné ho podřezat jako svini“. Lang reagoval na to, že Zeman souhlasil se zdaněním náhrad vyplácených církvím. Poslance, kteří pro zdanění náhrad hlasovali, Lang označil za „proradná prasata“, která je dovoleno zabíjet.

„Projev obviněného v daných souvislostech nelze vnímat pouze jako nesouhlasný politický projev, ale jako akt verbálního násilí, který je již za hranou vyjádření politického postoje nebo názoru,“ stojí v dovolání.

Státní zastupitelství Langa obžalovalo za podněcování k trestnému činu, hrozilo mu až dvouleté vězení nebo peněžitý trest. Bývalý radní se u soudu hájil tím, že své vyjádření myslel v nadsázce a nechtěl nikoho instruovat k fyzické likvidaci prezidenta.

Podle Pavla Zemana ale Langův příspěvek přesáhl přípustnou intenzitu kritiky. „Obviněný totiž ve svém příspěvku nevyjadřoval pouze své vnitřní preference, ale snížil se k dehonestujícímu a dehumanizujícímu hodnocení politického názoru jiných, pro který jim vyhrožoval smrtí,“ uvedl Pavel Zeman. Zdůraznil, že šlo o komunálního politika, který má vyšší míru odpovědnosti.

ODS kvůli výroku vyloučila Langa ze strany. Rezignoval také na funkci radního. Sněmovna schválila zdanění peněžitých náhrad, které církve dostávají od státu za majetek nevydaný v restitucích, loni 23. dubna. Novelu poslanců KSČM, jež zdanění zavádí, prezident Miloš Zeman podepsal 2. května. Proti zákonu se ale v říjnu postavil Ústavní soud, který konstatoval že dodatečné snížení finanční náhrady za křivdy způsobené komunistickým režimem míří proti principům demokratického právního státu.

(čtk)