Plot věznice. Ilustrační Foto: ErikaWittlieb z Pixabay

Do věznic mohou za chybějící dozorce nastoupit policisté, schválila sněmovna

Ve věznicích by za chybějící dozorce mohli v době krize nově zaskakovat policisté na dobu nezbytně nutnou. Dosavadní zákony to neumožňují. Změnit to má novela zákonů o Vězeňské službě, kterou dnes zrychleně schválila Sněmovna ve stavu legislativní nouze. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) poslancům řekla, že aktuálně chybí kvůli nákaze koronavirem zhruba 400 příslušníků Vězeňské služby.

„Není možné nehlídat vězně,“ zdůvodnila potřebnost novely Benešová. Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček upozornil na to, že u republikové policie je neobsazeno 3500 míst a 1500 policistů je v karanténě kvůli koronaviru. Za chybějící policisty by podle něj mohli nastoupit vojáci.

Policisté by mohli podle novely, kterou nyní dostane k projednání Senát, plnit roli dozorců ve věznicích včetně vazebních i v ústavech pro výkon zabezpečovací detence. Zůstali by jim jejich uniformy, ale podle vyhlášky ministerstva spravedlnosti by nosili na rukávu uniformy pásku s nápisem „Vězeňská služba“.

Pro Vězeňskou službu loni podle její výroční zprávy pracovalo 11.382 lidí, z toho 7129 bylo příslušníky Vězeňské služby, 1033 členy Justiční stráže a 4253 občanskými zaměstnanci. Policistů bylo podle statistiky z loňského roku 40.401.

(čtk)