NSS připustil, že stěžovatelova evidence mohla být přesnější, zejména kdyby zaznamenával také údaj o výšce hladiny Foto: Pixabay

Případ žalobce viněného z korupce se vrací na první stupeň, rozsudek zrušil odvolací soud

Obvodní soud pro Prahu 10 se bude muset znovu zabývat případem státního zástupce Pavla Suchánka, který čelí obžalobě z přijetí úplatku 50.000 korun od již dříve odsouzeného soudce Ondřeje Havlína. Na jaře muže nepravomocně osvobodil, rozsudek ale v listopadu zrušil odvolací soud. Dnes o tom informovaly Seznam Zprávy. Suchánek, kterému hrozí až desetiletý trest vězení, vinu od počátku odmítá.

„Rozsudek, kterým byl obžalovaný zproštěn obžaloby, byl zrušen v odvolacím řízení. Spis je po vrácení z Městského soudu v Praze umístěn u soudce,“ uvedla mluvčí obvodního soudu Libuše Jungová. Soud má podle ní v novém hlavním líčení zvážit doplnění dalších důkazů.

Havlín přijal na počátku roku 2013 podle obžaloby úplatek 200.000 korun za ovlivnění případu opilého řidiče. Čtvrtinu peněz podle žalobce předal na parkovišti před budovou Obvodního soudu pro Prahu 2 Suchánkovi, který měl jako státní zástupce případ na starosti. Protože však následně zjistil, jak vysokou hladinu alkoholu v krvi muž měl, stíhání nezastavil a podal obžalobu. Žalobce u obvodního soudu navrhoval pro Suchánka, který byl v roce 2018 dočasně zproštěn funkce, tříletý trest.

Havlín byl již za korupci a ovlivňování případů, které se většinou týkaly opilých řidičů, odsouzen. Dostal pravomocný trest vězení na pět let a tři měsíce. Loni v září byl podmínečně propuštěn.

Podle květnového nepravomocného rozsudku obvodního soudu nebylo prokázáno, že se skutek stal. Suchánek podle něj ale zásadně profesionálně pochybil, když se soudcem Havlínem o kauze opilého řidiče bavil.

Suchánek před obvodním soudem uvedl, že po něm Havlín zastavení stíhání žádal. Žalobce ho však musel kvůli vysokému obsahu alkoholu v krvi řidiče odmítnout. Dotazy na dosud neuzavřené kauzy i požadavky na ukončení věci ze strany kolegů nebyly podle něj v té době na Obvodním státním zastupitelství pro Prahu 2 neobvyklé. Odmítl ale, že by od Havlína převzal peníze.

(čtk)