V souvislosti koronavirem také vyvstaly otázky, zda a do jaké míry je zaměstnavatel oprávněn zjišťovat a případně dále zpracovávat informace o aktuálním zdravotním stavu zaměstnance Foto: Pixabay

Advokáti nesouhlasí, aby stát řídila hygienická služba s pravomocemi vlády, policie a tajné služby

Česká advokátní komora (ČAK) nesouhlasí, aby český stát řídila nově zřízená centrální Státní hygienická služba. Úředníci služby by nově mohli při pandemii a nebezpečí jejího vzniku centrálně zavírat školy i firmy, vydávat příkazy zdravotnickým zařízením, úkolovat armádu a policii, zakazovat veřejná shromáždění a sbírat osobní údaje, a to bez parlamentní kontroly a bez změny Ústavy. Vyplývá to z připomínek advokátů k novele zákona o ochraně veřejného zdraví.

Návrh zákona o ochraně veřejného zdraví prošel připomínkovým řízením už v prosinci, nesouhlas s novou konstrukcí vyjádřila nejen ministerstva, ale také například nejvyšší státní zástupce, jak informoval Zdravotnický deník, který rovněž přinesl návrh v úplném znění.

Česká advokátní komora (ČAK) nyní zveřejnila své připomínky k návrhu v rámci jejich projednání představenstvem Komory. Podle advokátů není plán na zřízení centrálního úřadu hygieniků nelegitimní, ač se tím tato činnost vzdaluje od lokálních a krajských problémů. Za nelegitimní považují právníci jeho provedení.

S nástroji tajné služby bez kontroly Zákon o ochraně zdraví však není zákonem ústavním, a proto musí respektovat ústavní rámec a mezinárodní dohody, připomíná Komora. „V tomto směru zákon obsahuje některá ustanovení, která jsou nepřípustným zásahem do ústavně zaručených lidských práv a svobod, včetně práva na právní pomoc a s tím spojený řádný výkon advokacie,“ uvádí ČAK. Zákon podle ní nesmí vybočovat z ústavních principů ani v rámci boje proti nakažlivé chorobě. Zásahy tak musí podle advokátů zůstat pod kontrolou Poslanecké sněmovny, popř. vlády ve vztahu k hejtmanům, což ovem návrh zákona nerespektuje. „V některých aspektech dokonce Státní hygienická služba získává nástroje, které jsou…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová